Ecuador: Koppen rollen na gevangenisrellen
17 Nov 2021, 06:42
foto
Lege doodskisten werden afgeleverd bij het mortuarium waar de meeste lichamen zijn weggevoerd. (Foto: Reuters)


Het hoofd van het Ecuadoraanse gevangenissysteem en het hoofd van de strijdkrachten van het land hebben ontslag genomen na een nieuw gevecht tussen bendes waarbij 68 gevangenen om het leven kwamen in een gevangenis in de stad Guayaquil. Het dodelijke gevecht vond plaats in dezelfde gevangenis waar in september 119 gevangenen werden gedood, ook in bendeoorlogen.

Na het laatste incident waren 900 politieagenten nodig om de orde te herstellen. De piek in het gevangenisgeweld heeft een schaduw geworpen over de eerste zes maanden in het ambt van president Guillermo Lasso.

In een interview met BBC eerder deze maand zei president Lasso dat gevangenisbewakers gewapend moesten zijn om de sterk georganiseerde bendeleden het hoofd te kunnen bieden. "Het is onmogelijk dat gevangenisbewakers die alleen wapenstokken dragen de confrontatie kunnen aangaan met maffia's die drones en explosieven hebben", zei hij.

Het meest recente incident vond plaats tijdens de 60 dagen durende noodtoestand die de president had uitgeroepen in het gevangenissysteem. De noodtoestand betekent dat er extra geld kan worden toegewezen om geweld in de gevangenissen te bestrijden. Het stelten stelt het leger ook in staat bewakers en politie te helpen bij het beveiligen van de gevangenissen.

Ondanks de extra maatregelen brak er vrijdagavond opnieuw een dodelijke vechtpartij uit in de Litoral Penitentiary.

Analisten wijten de piek in moorden in gevangenissen aan de infiltratie van Ecuadoraanse bendes door machtige transnationale misdaadkartels. Ze zeggen dat de daden van extreem geweld - zoals onthoofdingen en het gebruik van explosieven - die werden gezien in Litoral Penitentiary werden geïnspireerd door de tactieken die werden gebruikt door Mexicaanse criminele organisaties zoals de Sinaloa en Jalisco New Generation-kartels.

De lokale gouverneur zei dat het meest recente gevecht werd veroorzaakt door de vrijlating van een bendeleider, wat leden van een rivaliserende bende ertoe aanzette om de controle over een van de gevangenisvleugels te grijpen. "Omdat dit deel van de gevangenis zonder leider was nadat hij was vrijgelaten door een rechter, probeerden andere bendes de vleugel te omsingelen om een ​​totale slachting uit te voeren", zei gouverneur Pablo Arose Mena.

Volgens de politie waren de gevangenen gewapend met wapens en explosieven.
Beelden die op sociale media werden gedeeld, leken gevangenen te laten zien die lichamen schopten en verbrandden.

Sommige familieleden van de doden zeiden dat hoewel de strijd mogelijk was veroorzaakt door rivaliteit tussen bendes, veel van de slachtoffers straffen uitzaten voor kleine misdaden en geen geharde criminelen waren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May