Guatemala levert zoon ex-president Panama uit aan VS
16 Nov 2021, 03:48
foto
Luis Enrique Martinelli, een van de zonen van voormalige Panamese president Ricardo Martinelli, wordt vervoerd door de Guatemalteekse luchtmacht voor zijn uitlevering aan de VS. (Foto: Reuters)


Guatemala heeft maandag een zoon van de voormalige Panamese president Ricardo Martinelli uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar hij en zijn broer worden beschuldigd van omkoping en het witwassen van geld in verband met het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht. Luis Enrique Martinelli ging 's ochtends aan boord van een uitleveringsvlucht naar de Verenigde Staten, waar hij wordt gezocht door een federale rechtbank in Brooklyn, New York.

Luis en zijn broer Ricardo Alberto Martinelli werden in juli 2020 gearresteerd in Guatemala-Stad toen ze probeerden aan boord te gaan van een vlucht naar Panama. Het uitleveringsproces van Ricardo Alberto is nog in behandeling bij een Guatemalteekse rechtbank.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie beweert dat de Martinelli-zonen tussenpersonen waren voor de betaling van ongeveer US$ 28 miljoen aan steekpenningen van Odebrecht aan een hooggeplaatste Panama-functionaris toen hun vader tussen 2009 en 2014 president van Panama was.

Denis Cuesy, een advocaat van Martinelli, zei dat Amerikaanse advocaten de zaak nu behandelen, toen hem werd gevraagd naar de beschuldigingen.

Voormalig president Martinelli was de afgelopen jaren verwikkeld in verschillende strafrechtelijke onderzoeken en werd vorige week vrijgesproken van het aftappen van telefoongesprekken die verband hielden met zijn ambtsperiode. Martinelli is niet veroordeeld voor misdaden, maar hij blijft onderworpen aan bepaalde reisbeperkingen vanwege een afzonderlijk lopend onderzoek naar Odebrecht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May