VEAPS ontstemd over export kerstbroden door SLM
15 Nov 2021, 00:00
foto
Swami Girdhari, secretaris VEAPS.


De Vereniging van Exporteurs van Agrarische Producten in Suriname (VEAPS) keurt het af dat de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) zelf kerstbroden exporteert naar Nederland. Al tientallen jaren worden er in november en december duizenden kerstbroden verstuurd door de VEAPS leden naar de afnemers in Nederland. "De VEAPS is stomverbaasd dat de SLM nu in een bepaalde samenwerkingsconstructie zelf kerstbroden 'exporteert' naar Nederland tegen een scherpe consumentenprijs", zegt secretaris Swami Girdhari in een interview met Starnieuws. 

Opvallend vindt Girdhari hoe de vliegmaatschappij reclame maakt over de 'SLM Kerstbroden' via haar Facebook pagina. "De VEAPS leden exporteren via de SLM jaarlijks honderden tonnen groenten en fruit met een omzet van enkele miljoenen US-dollars voor de SLM. Maar nooit heeft de SLM reclame gemaakt voor de export van groenten en fruit. Wat schuilt hierachter dat de vliegmaatschappij nu zelf kerstbroden exporteert?", vraagt de VEAPS zich af. 

Op basis van de huidige inkoopprijzen van kerstbrood, de operationele kosten en de vrachttarieven is het onbegrijpelijk dat de consumentenprijs in Nederland van de 'SLM kerstbroden' scherper is dan dezelfde kerstbroden die verstuurd worden door de VEAPS leden. "Hoe is dit mogelijk? Hopelijk kan de SLM inzicht hieromtrent verschaffen? Wellicht is een mogelijk antwoord dat de SLM een 'lager vrachttarief' hanteert voor de kerstbroden die ze zelf vervoerd. Indien dit zo is, dan is het afkeurenswaardig en verwerpelijk. Dit zorgt voor een oneerlijke concurrentie, waarbij de SLM misbruik maakt van haar machtspositie binnen de export waardeketen. Door dit gedrag worden de private exportbedrijven nadelig beconcurreerd", voert Girdhari aan. 

Momenteel zijn de vrachttarieven rond de € 3 per kg. Bij meerdere gelegenheden en zelfs aan de huidige directie heeft de VEAPS aangegeven dat de vrachttarieven hoog en dus ongunstig zijn voor de concurrentiepositie van de Surinaamse groenten en fruit. "Helaas merken we dat er geen begrip en positieve beweging is hiervoor. Zelfs niet voor een model, waarbij SLM in omzet niet inlevert. De SLM geeft aan dat haar core business is het vervoeren van passagiers en vrachtvervoer is een bijkomstigheid", stelt Girdhari. 

"We zijn ons ervan bewust dat de SLM met meer dan honderd miljoen US-dollar schuld diverse mogelijkheden bekijkt om haar verdiencapaciteit te vergroten, maar het kan niet zo zijn dat een staatsbedrijf dat direct of indirect overheidssteun ontvangt, de private sector schade berokkent. De directie ziet zich blijkbaar geplaatst in een moeilijk parket om de problemen van de SLM op te lossen. Ze moet zich wel bewust van zijn dat niet de directie en de raad van commissarissen de SLM weer gezond zullen maken, maar uiteindelijk zullen de Surinaamse burgers, (export)bedrijven en reizigers de offers moeten opbrengen," meent de secretaris van de VEAPS. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May