OAS veroordeelt verkiezingen Nicaragua, eist actie
14 Nov 2021, 02:48
foto
Een man kijkt op zijn telefoon terwijl hij langs een spandoek loopt waarin reclame wordt gemaakt voor de Nicaraguaanse president Daniel Ortega en vicepresident Rosario Murillo tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in Managua, Nicaragua. (Foto: Reuters)


De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin kritiek wordt geuit op de presidentsverkiezingen in Nicaragua. De verkiezingsoverwinning van president Daniel Ortega vorige week zondag bestempelt de organisatie als oneerlijk en dringt aan op actie.

Ortega behaalde zondag een vierde opeenvolgende ambtstermijn nadat hij politieke rivalen gevangen had gezet voorafgaand aan een stemming die de Amerikaanse president Joe Biden een "pantomime-verkiezing noemde die noch vrij noch eerlijk was, en zeker niet democratisch".

Bij een stemming door de Permanente Raad van de OAS stemden 25 landen voor de resolutie en onthielden zeven lidstaten zich van stemming, waaronder Mexico, Honduras en Bolivia. De resolutie stelt dat de verkiezingen van 7 november "niet vrij, eerlijk of transparant waren en geen democratische legitimiteit hadden".

Het geeft de Permanente Raad ook de opdracht om de situatie te beoordelen en "passende maatregelen te nemen", zonder te specificeren wat dat zou zijn.

De regering van Nicaragua heeft de beschuldigingen verworpen. "We zijn getuige geweest van een nieuwe aanval op het vrije, waardige en soevereine volk van Nicaragua, die de geschiedenis zal ingaan als een van de ergste vormen van agressie tegen de democratie", zei Michael Campbell, Nicaragua's vertegenwoordiger in de OAS.

Eerdere pogingen van de OAS om de regering van Nicaragua onder druk te zetten om een ​​meer democratische weg in te slaan, hebben bijna geen resultaat opgeleverd, waarbij Ortega zijn macht consolideerde en al zijn presidentiële tegenstanders opsloot.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May