Onze Constitutie?
Niet zo simpel als in Suriname geregeld in onze Grondwet artikel 137 “Voor zover de rechter in een concreet aan hem voorgelegd geval toepassing van een bepaling van een wet strijdig oordeelt met één of meer der in Hoofdstuk V genoemde grondrechten, verklaart hij die toepassing voor dat geval ongeoorloofd”.
In Nederland zou een burger een beroep moeten doen op het Hof in Straatsburg omdat de Nederlandse rechter Nederlandse wetten niet aan de grondrechten in de Grondwet mag toetsen. De constitutionele toetsing aan de Nederlandse Grondwet wordt nu overgelaten aan de grondwetgever.
Dus toen in 1975 in onze onafhankelijkheidsgrondwet werd nagedacht over een betere rechtsbescherming voor de Surinaamse samenleving, in verband met de ervaring van de onbetrouwbare politieke constellaties, hadden velen het niet begrepen. Sommige uit machtsbehoud anderen door politieke opportunisme.
Vandaar dat pas in 1987 bij de grondwetsherziening de formulering in artikel 144 werd aangepast namelijk “er is een Constitutioneel Hof”. De grondwetgever heeft niet zonder meer het Constitutioneel Hof binnen dat deel van het rechtsstelsel waarin onze belangrijkste fundamentele rechten zijn vastgelegd, Hoofdstuk XV in de Grondwet, samen met het Hof van Justitie geplaatst.
Vandaar dat de vraag welk gezag de rechter aan een oordeel van het Hof moet toekennen in het artikel “Het Constitutioneel Hof in Suriname” zeer bedenkelijk is omdat de vraagstelling suggereert dat de rechter een andere besluit kan nemen of in ieder geval van dat oordeel kan afwijken. Gelukkig wordt vastgesteld dat doorgaans de rechter conform dat oordeel van het Constitutioneel Hof zal handelen.
Mijns inziens is er geen andere mogelijkheid. Het Constitutioneel Hof is ook een grondwettelijk onafhankelijk orgaan naast het Hof van Justitie. Daarom is het van belang om niet lichtvaardig over de samenstelling te gaan. Wij constateren dat onze formele constitutie lang niet zo zwak is om één twee drie te worden onderworpen aan een herbeschouwing ter herziening.
Bovendien is door de toeslagenaffaire in Nederland gebleken dat de roep om een Constitutioneel Hof daar ook luider wordt. Alleen hebben ze nog een lange weg te gaan. Daar is een grondwetsherziening voor nodig.
Wat wij in Suriname ontberen is een Algemene wet Bestuursrecht en een volksvertegenwoordiging die haar kerntaken serieus neemt. Hoewel sedert 1975 de voorzieningen getroffen werden en de grondslag wederom in artikel 135 van de Grondwet van 1987 is geregeld, hebben wij tot heden geen wet Algemene Bestuursrecht en zijn overgeleverd aan de willekeur van deze of gene.
Eugène van der San
Vandaag
Gisteren
- Raghoebarsing pleit voor wettelijke verankering RVI-programma
- Reactie op: Collegiaal bestuur wat is dat?
- Bosbranden teisteren Zuid-Europa: waarom het risico toeneemt
- Caricom ziet in Simons sleutelrol voor Caribische ontwikkeling
- Strakke organisatie en ‘diepte’ investeringen bij aantreden nieuwe regering
- Regering: Behoed het onderwijs voor totale ondergang
- Stabiele houtproductie en groeiende export naar China kenmerken bosbouwjaar 2024
- Mac Andrew warm uitgezwaaid door personeel
- Schaduwzijde van het tuchtrecht
- Onweersbuien en afnemende regen
- Internationale bemanning keert terug naar aarde na succesvolle Axiom-ruimtevlucht
- Frankrijk dringt aan op ratificatie grensprotocol met Suriname
- Column: Een brief van Chan aan Jenny
- Overheid maakt macro-economische vorderingen, maar schuldpositie blijft zwak
Eergisteren
- Adelien Wijnerman keert terug als minister van Financiën – 3 onderministers ook van de partij
- Strategisch olieplan open voor feedback van samenleving
- Bromfietser overlijdt twaalf dagen na aanrijding
- Reactie op Fares I. Naipal: Een poging tot geschiedvervalsing
- Bedrijven klaargestoomd voor exporteisen tijdens EU Standards & Certification Workshop
- Jabini: Nieuwe minister hoeft alleen nog maar te scoren
- Het gevaar van WhatsApp
- IMF-baas feliciteert Simons en bevestigt samenwerking met Suriname
- Inbraak loopt fataal af: Inbreker neergeschoten aan Julianaweg
- Collegiaal bestuur onder president Simons
- Al vroeg onweersbuien op deze maandagmorgen
- Oud-president Nigeria, Muhammadu Buhari, overleden
- Column: Mi lobi Sranan? Bewijs het!
- Rusland: NPS-besluiten zijn democratisch genomen