Nieuwe notaris hoort ontwikkelingen rond wet en tuchtcollege aan
11 Nov 2021, 13:30
foto
Melissa Morpurgo, is beëdigd als beroepsnotaris. (Foto: Ranu Abhelakh)


Melissa Morpurgo is woensdag benoemd en beëdigd als beroepsnotaris door het Hof van Justitie. Zij is de 36e notaris in Suriname. Sinds de nieuwe wet Notarisambt 2019, is het aantal notarissen “binnen twee jaren van 20 gegroeid naar 36. Er is volgens de wet nog ruimte voor 14 notarissen. Er zijn op dit moment nog 6 of 7 kandidaat-notarissen die in het traject zijn om de stap te maken naar verdere hoogten”, gaf hofpresident Iwan Rasoelbaks aan tijdens de beëdigingsplechtigheid. 

Uit de eedsformule, belichtte de hofpresident drie kernwaarden, zoals hoogst mogelijke confidentialiteit in acht nemen als het gaat om de inhoud van akten. In andere landen wordt voorgeschreven dat die in een kluis bewaard dienen te worden. “Niet op een stoel, bank of op de grond achter het bureau. Het kan zo naar buiten lekken.” Hij drukte de nieuwe notaris op het hart om zich nooit te laten omkopen om de kernwaarden te negeren. “U hebt niets gehad, u zal ook nooit iets krijgen en u zal zich altijd houden aan de drie kernwaarden.” Deze zijn terug te voeren tot de missie van het notariaat. 

Rasoelbaks hield Morpurgo ook enkele ontwikkelingen voor vanaf de inwerkingtreding van de nieuwe notariswet. Zo is de gekozen Surinaamse Notariële Beroepsorganisatie (SNB) bezig de reglementen en besluiten te formuleren die zullen gelden voor de notariële praktijk. “Ook het tuchtcollege voor het notariaat is geïnstalleerd.” Dat gebeurde in september met als voorzitter rechter Marie Mettendaf en bestaat verder uit nog drie rechters en twee notarissen; van wie nog één notaris beëdigd moet worden. “In feite kan het tuchtcollege nu alvast aan de slag; het wachten is nog op het ene lid.” Vervolgens moeten er nog een secretaris en een plaatsvervangende secretaris benoemd worden. 

Onkostenvergoeding tuchtrechters
Ook moet nog bij Staatsbesluit de onkostenvergoeding voor de tuchtrechters vastgesteld worden. “Het Hof heeft hiertoe reeds geruime tijd een aanzet gegeven, waarbij er vergelijkingen zijn gemaakt. Er zijn berekeningen gemaakt vanuit de positie van de rechter en andere.” Het hof heeft dit ook gedaan voor alle andere tuchtcolleges zoals die voor medici, landmeters en accountants, gaf Rasoelbaks aan. Veel is nog in de maak. Het hof doet de aanzet vanwege de verantwoordelijkheid om het functioneren van die instituten in orde te hebben voor de samenleving, ingeval van klachten. 

Bij de opening van het nieuwe zittingsjaar 2021-2022 in oktober gaf Rasoelbaks aan dat er nog vijf tuchtzaken tegen notarissen liggen bij het hof. Die worden “op de oude voet afgewikkeld”. Alleen tuchtzaken die vóór de nieuwe wet in behandeling waren genomen worden afgewikkeld door het hof. Burgers die klachten hebben over notarissen moeten zich nu rechtstreeks wenden tot het tuchtcollege. 

Via bemiddeling geschil oplossen
De SNB wil hierop inspelen door een klachtenprocedure voor de burger ontwikkelen. “Als voorportaal en mogelijke zeef voor de behandeling van zaken”, gaf SNB-penningmeester Madhuri Nannan Panday aan. Zo wil SNB proberen om eerst via bemiddeling een oplossing te vinden voor een geschil. “Lukt dat niet, dan kan de burger verder terecht bij het nieuw ingestelde tuchtcollege voor het notariaat, of bij de gewone rechter, afhankelijk van de aard van het geschil.”
Op kort termijn gaat de organisatie op bezoek bij het nieuwe tuchtcollege om hierover te praten. De nieuwe opzet kan “sturend en corrigerend” werken. Er kunnen nieuwe richtlijnen ontstaan “waaraan de notaris alsook het gedrag van de burger getoetst kunnen worden”.

Financiële ondersteuning Staat
Nannan Panday stelde in het vooruitzicht een bureau met secretariaat en de beroeps- en gedragsreglementen. Na finaliseren volgt een ALV voor aanname van beide zaken. Voor de opzet hiervan kijkt de SNB wel naar de financiële bijdrage van zowel de leden alsook de Staat. Want die heeft de vereniging bij wet ingesteld. “Het is te hopen dat de Staat die onlangs ten behoeve van de rechterlijke macht een goede financiële ondersteuning heeft toegezegd, ook het belang en de noodzaak van een professionele opzet van de SNB zal onderkennen”, gaf Nannan Panday aan. 

Ook waarnemend procureur-generaal Garcia Paragsingh haalde het tuchtcollege aan. Verwaarlozing van de ambtsplicht kan leiden tot een klacht met tuchtmaatregelen als gevolg. Paragsingh hield Morpurgo ook voor dat zij een vertrouwenspersoon is van haar cliënt en “dat die moet kunnen rekenen op uw deskundigheid, integriteit, onafhankelijkheid en onpartijdigheid”. 

Dienst weigeren
En hoewel een notaris geen dienst kan weigeren, kunnen er zich omstandigheden voordoen, waarbij ‘nee’ gezegd moet worden. Zoals in gevallen van ongebruikelijke en verdachte transacties. “De wet biedt u de mogelijkheid om een dienst te weigeren”, merkte de pg op. Indien de notaris overtuigd is dat de dienst leidt tot in “strijd met de wet, de openbare orde of de goede zeden of uw medewerking kennelijk een ongeoorloofd doel of gevolg kan hebben”.
Morpurgo beloofde in haar dankwoord dat zij ervoor zal waken dat “oprechtheid, onpartijdigheid en wederzijds respect” de kern van haar handelen, zullen blijven uitmaken. De nieuwe notaris is vanaf 2010 verbonden aan het notariskantoor Calor & Partners. 

Nieuw Burgerlijk Wetboek
Zowel Rasoelbaks alsook Paragsingh merkten op dat Morpurgo ook werkervaring heeft opgedaan op het notariaat van Mingo op Sint Maarten. Voornamelijk op het gebied van het nieuw Burgerlijk Wetboek (BW) daar. En dan specifiek de toepassing van het nieuw Erfrecht met onder andere de wettelijke verdeling ter bescherming van de langstlevende echtgenoot en de afgeschafte legitieme portie (het deel van de erfenis waar een kind ondanks onterving recht op houdt). 
Hoe dit precies in de praktijk werkt, lijkt Rasoelbaks erg interessant voor Suriname. Want het nieuw BW voor Suriname komt eraan. Het notariaat dient dan voorbereid te zijn hoe de akten in elkaar te steken en hoe in de uitvoering daarmee om te gaan. “Deze opgedane kennis en ervaring zal weldra goed van pas komen in uw notariële praktijk alhier nadat het nieuw BW van kracht wordt in onze rechtssfeer”, gaf de hofpresident Morpurgo mee. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May