NAS initieert project voor professionalisering archiefbeheer
11 Nov 2021, 11:31
foto


Suriname, Aruba en Curaçao staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van het op orde krijgen van de digitale informatiehuishouding. Het Nationaal Archief Suriname (NAS), Nationaal Archief Curaçao en Nationaal Archief Aruba gaan daarom samenwerken aan de professionalisering van informatie- en archiefbeheer in het Nederlandstalig Caraïbisch gebied. De samenwerking is op initiatief van het NAS en zal 8 maanden duren.

Binnen de samenwerking zullen experts uit het Caribisch gebied en Europa specifieke aandacht hebben voor lokale vraagstukken. Het is de bedoeling dat informatieprofessionals uit de (ei)landen de gelegenheid krijgen om op een laagdrempelige manier kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van informatie- en archiefbeheer en inspiratie opdoen voor de toepassing binnen hun eigen context, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza).

Biza benadrukt dat de uitdagingen variëren van het inspelen op een snel veranderend informatielandschap tot het bijspijkeren van de expertise van medewerkers, tot het creëren van draagvlak voor het belang van archivering bij het professionaliseren van informatie- en archiefbeheer. De vraag hierbij is hoe de transitie naar een goede digitale informatiehuishouding in gang kan worden gezet.

De werkwijzen die toegepast worden in Europa zijn “aansprekende inspiratiebronnen”, echter vormt een inadequate vertaalslag naar de lokale situatie vaak een bottleneck voor een goede aansluiting op de omstandigheden op Aruba, Curaçao en in Suriname. De landen gaan in dit verband de 'best practices', kennis en ervaringen uitwisselen, geeft Biza aan.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May