Asabina wil weten wat achter de schermen gebeurt met IMF
10 Nov 2021, 13:38
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


Ronny Asabina, fractieleider van de BEP, wil weten wat er achter de coulissen gebeurt rond het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Er is op technisch niveau een overeenkomst, maar de steunaanvraag van Suriname is nog steeds niet goedgekeurd door het bestuur van het het IMF. "Regering, is er sprake van een spanningsveld tussen IMF enerzijds en de twee grote grote schuldeisers China en India aan de andere kant. Wat eist IMF concreet van deze twee schuldeisers?", wil de politicus weten. 

"Wat houdt het recente gesprek met lobby van Suriname bij het IMF in. Waarom is de garantiestelling van China en India niet goed bevonden door het IMF. Wat voor impact heeft deze ontwikkeling en patstelling op de uitvoering van het Herstelplan, maar ook de uitvoering van de begroting over het 2021 en 2022", zijn vragen waarop de president donderdag moet ingaan. 

Asabina wil weten wat ervan waar is dat de positie van topvrouw Kristalina Goergieva van het IMF aan een zijden draadje hangt. Zij zou, toen ze bij de Wereldbank werkte, ten gunste van China gegevens hebben gemanipuleerd. Asabina vindt dat dat de regering in kwestie van het IMF niet in voldoende mate transparant is naar de samenleving. Hij wil concrete antwoorden op de vragen.

De president geeft aan in de jaarrede dat de belangrijkste aanpassingen in de economie inmiddels zijn doorgevoerd, waarnaar voor nadere toelichting wordt verwezen naar financieel-monetaire maatregelen en hervormingen. De BEP-fractieleider merkte op dat het binnenland ook voor energie zal moeten betalen. Het gaat om afbouw van de subsidie. "Voor die groep van Surinamers is het een belangrijke aanpassing. Wij weten dat IMF soortelijke subsidie niet duldt," betoogde Asabina tijdens de algemene politieke beschouwingen. Minister David Abianmofo heeft eerder aangegeven dat  deze issue over afbouw van subsidie in het binnenland nog niet aan de orde is binnen de regering, althans er zou nog geen besluit zijn genomen. "Ik stel de vraag aan u president, wat is de status en wanneer zal er duidelijkheid hierin komen, deze issue houdt de gemoederen in het achterland bezig", benadrukte de politicus. 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May