Vrouwen- en genderbeleid verdienen serieuze aandacht
08 Nov 2021, 20:38
foto


Het DA’91 Vrouwenforum ondersteunt de opvattingen van de vrouwenorganisatie Stichting Ilse Henar-Hewitt zoals verwoord in haar reactie d.d. 4 november 2021 op Starnieuws, getiteld  ‘Open brief aan T. Sanches’. Het mag nooit de bedoeling zijn om als medewerker lastig gevallen te worden door collega’s en zeker niet door een leidinggevende. Ongewenste intimiteiten in welke vorm dan ook moeten altijd hard afgewezen worden. Bij seksuele intimidatie op het werk gaat het niet alleen om fysiek contact, maar bijvoorbeeld ook om intieme vragen, seksueel getinte opmerkingen of het langdurig aanstaren van iemand. Elke vorm van seksuele toenadering, of het verzoeken om seksuele gunsten of ander seksueel getint gedrag (verbaal, non-verbaal of fysiek) in de werkomgeving, dat het slachtoffer als ongewenst ervaart is verboden.

Het DA’91 Vrouwenforum ondersteunt de eis van de Stichting Ilse Henar-Hewitt dat de ontwerpwet “Geweld en Seksuele intimidatie Arbeid” (Ontwerpwet houdende bepalingen betreffende het voorkomen en tegengaan van geweld en seksuele intimidatie inzake arbeid) nu aangenomen moet worden zodat werknemers beter beschermd zijn. Ook zal deze wet het bedrijfsleven verplichten om hier beleid over te maken waarbij er meer duidelijkheid verschaft wordt hoe zich te gedragen tegenover collega’s op het werk. 

Suriname, als lid van de Verenigde Naties (VN) heeft zich gecommitteerd aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDGs). In 2030 zullen de genoemde resultaten gehaald moeten zijn. Een van de doelen specifiek gericht op vrouwen is doel 5, de zgn SDG 5, waarbij het hoofddoel is om gendergelijkheid en empowerment van alle vrouwen en meisjes te bereiken, maar ook om alle vormen van geweld tegen vrouwen en meisjes uit te bannen.

Het laatste officieel document aangaande het genderbeleid van ons land is het Gender beleidsdocument met actieplan in 2019-2020, door het ministerie van Binnenlandse zaken in 2019. Het Genderbeleid heeft als hoofdfocus succesvol zijn in het behalen van de SDG 5. Er is heel veel werk te verzetten en misschien wel het belangrijkste nu is het antwoord op de vraag: Is daar voldoende budget voor vrijgemaakt om deze doelen te halen? In de ontwerp begroting voor 2022 is er slechts SRD. 985.000 ( USD. 47.000) gereserveerd voor uitvoering van het genderbeleid. 
Het DA’91 Vrouwenforum vraagt daarom dwingend aan de minister van Binnenlandse Zaken om:
1. De wet zo snel mogelijk aan de DNA aan te bieden,
2. Het Gender beleid voor de komende vijf jaar vast te leggen en te presenteren en hierbij alle stakeholders te betrekken,
3. Voldoende budget uit te trekken om serieus uitvoering te geven aan dit beleid. Het is belangrijk dat niet alleen op de overheidswerkvloer tot uiting komt maar ook verder uitgerold wordt in het totale bedrijfsleven en in de totale samenleving.

Het DA’91 Vrouwenforum gaat voor volledige deelname en gelijke kansen van vrouwen inzake leiderschap, besluitvorming zowel in het politieke, economische alsook in het openbare leven.
Daarom zullen wij niet alleen elke vorm van discriminatie van vrouwen blijven afwijzen, maar ook alle initiatieven van de vrouwen organisaties in Suriname voor versterking van de positie van de vrouw ondersteunen. Wij moeten samen één vuist te maken om de SDG 5 doelen te halen in 2030.

Het DA’91 Vrouwenforum 
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May