Open brief aan T. Sanches
04 Nov 2021, 21:11
foto


Geachte mevrouw of meneer Sanches, in uw ingezonden stuk Geen 'Allerlei' maar 'In Memoriam van 1 november 2021 schrijft u:  
Aangezien het kriebelt, tòch een stukje 'Allerlei'.
Seksueel molest bij een financiële instelling?
Natuurlijk is/was dit schokkend nieuws. Maar op basis van de info op een betrouwbaar
nieuwskanaal zeg ik: de 'slachtoffers' moeten in feite OPGESLOTEN worden; pori wan man nen.

 
Wij vinden het schokkend, gevoelloos, kwaadaardig en smakeloos dat u zich uitspreekt voor de gevangenneming van vermeende slachtoffers van seksueel molest op de werkplek.  
 
Voor ons zijn slachtoffers die een keus maken om over de ongewenste ervaring te praten, dapper. Dapper omdat ze de moed en kracht hebben verzameld om verandering te brengen in een situatie die zij als ongewenst, denigrerend en beperkend ervaren. Dapper dat zij hun persoonlijk welzijn in eigen hand nemen.  
 
Deze medewerkers van de bank hebben zich uitgesproken, omdat voor hen de grens voor waardigheid en respect in de omgangsvorm is overschreden. Uit onderzoek weten wij dat veel slachtoffers van seksueel molest op de werkplek het moeilijk vinden om zich hierover uit te spreken, zeker als het een meerdere betreft. Het uitspreken kan als gevolg hebben dat zij niet geloofd zullen worden, dat zij beschuldigd zullen worden van uitlokking of bestempeld worden als leugenaar, dat zij zullen worden gepest op de werkplek, of zelfs zullen worden ontslagen. Ook vrezen slachtoffers de mogelijke reactie van huisgenoten/partners: zij kunnen beschuldigd worden van uitlokking, of een huisgenoot/partner neemt het recht in eigen hand. En heer/mevrouw Sanches, ook door reacties als de uwe blijven veel gevallen van ongewenst gedrag op de werkplek,onbesproken en onopgelost.
 
Elke werkplek moet veilig zijn. Dan denken we niet alleen aan de fysieke omstandigheden, maar ook aan een veilige en respectvolle manier van omgaan met elkaar. Het wordt hoog tijd dat de ontwerpwet Geweld en Seksuele Intimidatie Arbeid die al vanaf juli 2019 bij de DNA ligt, wordt aangenomen zodat werknemers beter beschermd zullen zijn. Deze wet verplicht bedrijven om beleid te maken ter voorkoming van dergelijk ongewenst gedrag. Bij goedkeuring zullen bedrijven verplicht zijn om ter ondersteuning van het slachtoffer een Vertrouwenspersoon in te stellen, alsook een Klachtencommissie die bij formele klachten onafhankelijk onderzoek zal doen.
 
Aan iedereen die op school of op de werkplek geconfronteerd wordt met geweld of seksueel molest, zeggen wij: zoek hulp, spreek je uit. De Vertrouwenspersonen van de Stichting Ilse Henar-Hewitt kunnen samen met u een oplossing zoeken.   
 
Stichting Ilse Henar-Hewitt Juridische Bijstand voor Vrouwen  
Verl. Gemenelandsweg 132B
Tel. 433041 en 858 3419  
E-mail: stgilsehenarhewitt@yahoo.com 

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May