Afwijkend van democratie, Ortega 'wint' vierde termijn
08 Nov 2021, 14:32
foto
Daniel Ortega is president sinds 1997 en leidde Nicaragua tussen 1979 en 1990. Hij heeft nu zijn vierde opeenvolgende termijn te pakken. (Getty Images)


Daniel Ortega heeft gemakkelijk een vierde opeenvolgende termijn als president van Nicaragua behaald. Dat blijkt vandaag uit de eerste resultaten. De voormalige guerrillastrijder heeft politieke rivalen onderdrukt in een stemming die volgens critici was gemanipuleerd, maar die Russische erkenning kreeg.

De Hoge Kiesraad van Nicaragua zei dat met ongeveer de helft van de stemmen geteld, een voorlopige telling de Sandinistische alliantie van Ortega ongeveer 75% van de stemmen opleverde.

De Europese Unie verwierp de resultaten en zei dat de verkiezingen "de omzetting van Nicaragua in een autocratisch regime voltooien". Maar de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, steunde Ortega en zei dat de Amerikaanse oproepen aan landen om de uitkomst niet te erkennen "onaanvaardbaar" waren.

De Amerikaanse president Joe Biden zei in een verklaring die werd uitgegeven voordat de telling werd aangekondigd, dat Ortega en zijn vrouw, vicepresident Rosario Murillo, een "pantomime-verkiezing hadden georkestreerd die noch vrij noch eerlijk was".

De kritiek op de presidentiële race van zondag door westerse en veel Latijns-Amerikaanse landen begon ruim voor de stemming. Ortega heeft in de loop van de afgelopen maanden tegenstanders en bedrijfsleiders gevangengezet, rivaliserende partijen geannuleerd en afwijkende meningen gecriminaliseerd.

Verkiezingswaarnemers van de EU en de Organisatie van Amerikaanse Staten mochten de stemming niet onderzoeken en journalisten werd de toegang tot het land ontzegd.

De verklaring van maandag door alle 27 EU-leden beschuldigde Ortega van "systematische opsluiting, intimidatie en onderdrukking" van zowel tegenstanders als journalisten en activisten.

De overwinning van Ortega consolideert het steeds repressievere politieke model dat hij de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

Ortega, een voormalige marxistische rebel die eind jaren zeventig hielp om de rechtse dictatuur van de Somoza-familie omver te werpen, zegt dat hij Nicaragua verdedigt tegen gewetenloze tegenstanders die erop uit zijn hem met behulp van buitenlandse mogendheden te verdrijven. Zijn regering heeft een reeks wetten aangenomen die het gemakkelijk maken om tegenstanders te vervolgen voor misdaden zoals 'het verraden van het vaderland'.

Op zondag prees Ortega - de langst dienende leider in Amerika - de verkiezingen als een overwinning van de "immense meerderheid van Nicaraguanen", en haalde uit naar binnenlandse tegenstanders. Hij noemde ze "demonen".

Sancties
Amerikaanse functionarissen overwegen nieuwe sancties tegen zijn regering en een herziening van de rol van Nicaragua in een belangrijk regionaal handelspact. Biden riep Ortega op om de democratie te herstellen en de gevangengenomen oppositieleiders vrij te laten. Totdat dat gebeurt, zal de Verenigde Staten alle beschikbare "diplomatieke en economische instrumenten" gebruiken om de regering-Ortega ter verantwoording te roepen, zei hij.

Slechts vijf weinig bekende kandidaten van meestal kleine partijen die gelieerd waren aan Ortega's Sandinisten, namen het tegen hem op in de stemming.

"De meeste mensen die ik ken hebben besloten niet te stemmen, ze zeggen dat het waanzin is", zegt Naomi, een tegenstander van de regering uit de oostelijke haven van Bluefields, die haar achternaam weigerde uit angst voor represailles. "Wat ze hier doen is een grap."

De Hoge Kiesraad zei dat de opkomst 65% was.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May