VS heropent land- en luchtgrenzen na 20 maanden
08 Nov 2021, 04:49
foto
Een Boeing 777X-vliegtuig stijgt op voor zijn inaugurele vlucht op 25 januari 2020. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten heropent vandaag, maandag, zijn land- en luchtgrenzen voor buitenlandse bezoekers die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Daarmee komt een einde aan 20 maanden van reisbeperkingen van over de hele wereld die families van elkaar scheidden, het toerisme belemmerden en diplomatieke banden onder druk zetten.

Het verbod dat begin 2020 werd opgelegd door voormalig president Donald Trump en is gehandhaafd door zijn opvolger Joe Biden, is alom bekritiseerd en is symbolisch geworden voor de omwentelingen veroorzaakt door de pandemie.

De beperkingen waren bijzonder impopulair in Europa en de Amerikaanse buurlanden Canada en Mexico. In een poging de verspreiding van het coronavirus te vertragen, werden de Amerikaanse grenzen na maart 2020 gesloten voor reizigers uit grote delen van de wereld, waaronder de Europese Unie, Groot-Brittannië, China, India en Brazilië. Bezoekers over land uit Mexico en Canada, werden ook verboden.

De maandenlange beperkingen die honderden miljoenen mensen treffen, hebben zowel persoonlijk als economisch leed aangewakkerd als gevolg van de Covid-19-pandemie.

"Het is zo moeilijk geweest", vertelde Alison Henry (63) aan AFP. "Ik wil gewoon mijn zoon zien." De Britse vrouw is van plan om maandag te vliegen om haar zoon in New York te zien, na 20 maanden scheiding.

Families aan beide kanten van de Atlantische Oceaan staan ​​te popelen om eindelijk herenigd te worden met hun dierbaren.

Hoewel reizen van de Verenigde Staten naar Europa sinds de zomer mogelijk is, hebben buitenlandse ingezetenen van de VS met bepaalde visa geen garantie gehad dat ze het land opnieuw kunnen binnenkomen.

Om aan de stijgende vraag te voldoen, hebben luchtvaartmaatschappijen het aantal trans-Atlantische vluchten verhoogd en zijn ze van plan grotere vliegtuigen te gebruiken, terwijl ze zich een weg banen uit de pandemische crisis.

Langs de grens met Mexico hebben veel steden in de Amerikaanse deelstaten Texas en Californië, te maken gehad met economische problemen als gevolg van handelsbeperkingen tegen Covid.

Ondertussen kunnen Canadese senioren hun jaarlijkse autoritten naar Florida hervatten om te ontsnappen aan de bittere noordelijke winters. Maar de kosten van de PCR-tests die Canada nodig heeft voor grensoverschrijdend reizen - tot US$ 250 per stuk - kunnen onbetaalbaar zijn.

Ann Patchett, een inwoner van Ontario, vertelde de Ottawa Citizen dat het US$ 500 kost voor haar en haar man om naar het zuiden te gaan om familie te bezoeken. "Wil je je kinderen knuffelen? Wil je je kleinkinderen in bed stoppen?... Het is erg frustrerend", zei ze.

Het New Yorkse congreslid Brian Higgins, wiens district de Canadese grens raakt en de Amerikaanse kant van de Niagara Falls omvat, is van plan maandag een persconferentie te houden met burgemeesters van beide landen om Canada aan te sporen zijn testvereiste te laten vallen.

Het opheffen van het reisverbod zal gevolgen hebben voor meer dan 30 landen. Maar de toegang tot de Verenigde Staten zal niet volledig ongereguleerd zijn: de Amerikaanse autoriteiten zijn van plan de vaccinatiestatus van reizigers nauwlettend te volgen en zullen nog steeds van hen eisen dat ze negatieve Covid-19-tests overleggen.

De Verenigde Staten zal vanaf maandag eisen dat vliegtuigpassagiers volledig worden gevaccineerd en worden getest binnen drie dagen voor vertrek. Luchtvaartmaatschappijen moeten een systeem voor het traceren van contacten invoeren.

De opening van de landgrens zal in twee fasen plaatsvinden. Vanaf maandag zijn vaccins vereist voor "niet-essentiële" reizen - zoals familiebezoek of toerisme - hoewel niet-gevaccineerde reizigers nog steeds het land in mogen voor "essentiële" reizen, zoals het afgelopen anderhalf jaar.

Een tweede fase, die begin januari begint, vereist dat alle bezoekers volledig zijn gevaccineerd om de Verenigde Staten over land binnen te komen, ongeacht de reden van hun reis.

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten hebben gezegd dat alle vaccins die zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en de Wereldgezondheidsorganisatie, voor luchtverkeer zullen worden toegelaten. Op dit moment omvat dit de vaccins AstraZeneca, Johnson & Johnson, Moderna, Pfizer/BioNTech, Covaxin, Sinopharm en Sinovac.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May