Klimaatcompensatie: Nog lange weg te gaan voor Suriname
08 Nov 2021, 08:38
foto


Suriname, Brazilië en landen aan de westkust van Afrika zijn niet in aanmerking gekomen voor CO2 emissie compensatie van het Amazone tropisch regenbos. De reden daartoe is dat in deze landen grootschalige ontbossing plaatsvindt.

Buurland Guyana heeft door zijn beleid 'verbod op ontbossing' van 2012 tot 2015 US$ 250 miljoen opgestreken aan CO2 emissierechten van Noorwegen. Op elke klimaatconferentie wordt gepleit voor herwinbare energiebronnen die milieuvriendelijk en altijd beschikbaar zijn in de natuur. Costa Rica en Indonesië zijn succesverhalen als het aankomt op duurzaam ecotoerisme van het tropisch regenbos.

Suriname heeft nog een lange weg te gaan. De klimaatsverandering is nu al voelbaar in het land. De afgelopen tien jaar zijn er landelijk meer dan 30 lokale wervelwindstoten geweest. Het land heeft ook te maken met frequente overstromingen in de kustvlakte en het binnenland, het buiten de oevers treden van rivieren en erosie van de kustvlakte. De zeespiegel voor de kust is al 30 centimeter gestegen. Suriname is een van de tien kwetsbare landen met een lage kustvlakte die in deze eeuw wordt bedreigd door zeespiegelstijging.

Geografen Vereniging Suriname
Hein Raghoebar M.Sc. docent Adek

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.

pdf-icon.gif Artikel_VN_Internationale_klimaat_conferenties-1.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May