Preventieve surveillance uitgebreid met 2 beveiligingsbedrijven
07 Nov 2021, 08:36
foto
De preventieve surveillance moet ervoor zorgen dat het veiligheidsgevoel toeneemt. Het verzorgingsgebied is uitgebreid. (Foto: CDS)


De preventieve surveillance is uitgebreid naar een groter verzorgingsgebied.  Dit vindt plaats met assistentie van de twee particuliere beveiligingsbedrijven Professional Private Security NV en Inproser NV. De launch heeft zaterdag plaatsgevonden op het ministerie van Justitie en Politie door minister David Abiamofo die waarneemt op het departement.  De verhoogde surveillance moet een preventieve werking hebben. 

De particuliere beveiligingsbedrijven zullen onder gezag van de politie opereren en hebben op de eerste plaats een signaleringsfunctie. Zij signaleren en rapporteert aan de politie die dan de nodige maatregelen treft. Minister Abiamofo die de groep de moed insprak om de veilheid te helpen garanderen, benadrukte “Yu a no skowtu, no go plei skowtu. Uw aanwezigheid moet preventief zijn, u moet signaleren en rapporteren. Uiteraard mag u bij heterdaad ook aanhouden". De uitbreiding vindt plaats op basis van het Criminaliteitsurgentieplan, meldt het ministerie. 

Met het besef dat veiligheid begint met integriteit, vertrouwen en betrouwbaarheid, heeft het ministerie na onderzoek en screening en vooruitlopend op de wettelijke regulering van deze sector, gekozen voor de twee bedrijven. Volgens Abiamofo volgt de regering met grote bezorgdheid de situatie rond de criminaliteit in ons land. De regering heeft daarom ter bescherming van have en goed van de burger en ter waarborging van de veiligheid een serie maatregelen afgekondigd welke in uitvoering zijn. Naast de reguliere basispolitiezorg heeft de regering gemeend een Criminaliteitsurgentieplan te lanceren. Dit Criminaliteitsurgentieplan moet een ondersteunende werking hebben naar het korps en tevens meer mogelijkheden bieden om het veiligheidsgevoel van de burger naar een hoger niveau te tillen.

Het plan bestaat uit een preventief-  en een repressief deel. Over het preventieve deel is opdracht gegeven in het hele land over te gaan tot verhoging van de surveillance, waardoor de zichtbaarheid van de politie en het overheidsgezag leidend moet zijn. Dit zal moeten resulteren in vertrouwen bij de burger en criminelen tot andere gedachten te brengen.
Abiamofo zei dat de regering de moeilijke omstandigheden waaronder het Korps Politie Suriname zijn politietaak uitvoert, erkent. "Wij zijn het korps zeer erkentelijk voor hun niet aflatende inzet en geven u de garantie dat continu gewerkt wordt aan het realiseren van de zo noodzakelijke  middelen welke voor een richtige politietaak nodig zijn”, zei de bewindsman. 

De reeds bestaande verhoogde surveillance in Groot-Paramaribo worden met deze launch verder uitgebreid. De uitbreiding houdt in verruiming van het verzorgingsgebied en uitbreiding van de deelnemende partners. Het politiekorps is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Criminaliteitsurgentieplan, en wordt sedert januari geassisteerd door het Nationaal Leger, de Beveiligings- en Bijstandsdienst Suriname en de Veiligheidsdienst van de Centrale Bank van Suriname. 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May