Wereldwijde voedselprijzen op hoogste punt in 10 jaar
06 Nov 2021, 11:13
foto
Hogere voedselprijzen worden door iedereen gevoeld, maar zijn vooral moeilijk voor armere huishoudens die een groter deel van hun inkomen moeten betalen om zichzelf en hun gezinnen te voeden. (Foto: AFP)


De voedselprijzen over de hele wereld blijven stijgen en bereikten vorige maand een nieuw record in een decennium. Dat staat in het laatste rapport van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De voedselprijsindex van de FAO is in oktober voor de derde maand op rij gestegen, een stijging van 3 procent ten opzichte van de voorgaande maand en bereikte het hoogste niveau sinds juli 2011.

Hogere voedselprijzen worden door iedereen gevoeld, maar zijn vooral moeilijk voor armere huishoudens die een groter deel van hun inkomen moeten betalen om zichzelf en hun gezinnen te voeden. De wereldprijzen voor voedsel, energie en andere grondstoffen zijn dit jaar enorm gestegen, omdat landen de Covid-19-beperkingen terugdraaien, wat leidt tot tekorten aan voorzieningen en knelpunten.

Verminderde oogsten voor sommige producten en een recente stijging van de energieprijzen voeden ook de inflatie van de voedselprijzen.

De stijging van oktober in de FAO-voedselprijsindex werd aangevoerd door plantaardige oliën, waarbij de prijzen in oktober met 9,6 procent stegen ten opzichte van de voorgaande maand - een nieuw record ooit.

De graanprijzen stegen ook sterk. Ze namen toe met 3,2 procent ten opzichte van de vorige maand en een enorme 22,4 procent van een jaar geleden.

Binnen de categorie granen stegen de tarweprijzen voor de vierde maand op rij om het hoogste niveau sinds november 2012 te bereiken. De prijzen van maïs en rijst stegen ook in oktober.

De wereldwijde krapte op het aanbod heeft ertoe bijgedragen dat de zuivelprijzen voor de tweede maand op rij zijn gestegen, dankzij "de inspanningen van kopers om de voorraden veilig te stellen om voorraden op te bouwen", aldus de FAO.

De stijging van de mars werd tegengegaan door de vleesprijzen, die voor de derde achtereenvolgende maand daalden, aangevoerd door dalende varkensvleesprijzen, dankzij verminderde aankopen uit China, en dalende rundvleesprijzen als gevolg van de bezorgdheid over de gekkekoeienziekte rond de Braziliaanse aanvoer.

Ook de suikerprijzen daalden in oktober met 1,8 procent ten opzichte van de maand  ervoor, de eerste daling na zes opeenvolgende maanden van prijsstijgingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May