Fiscalist Rijger: Sparen nu is geen goed idee
05 Nov 2021, 08:42
foto
Fiscalist Roy Rijger


Heel veel landen beschikken over een Sovereign Wealth Fund (SWF), in Suriname meer bekend als de Spaar- en Stabilisatiefonds. In deze pot sparen de overheden een groot deel van wat zij verdienen uit de mijnbouw voor de toekomst. Fiscalist Roy Rijger stelt dat, gelet op de situatie waarin Suriname terecht is gekomen; grote armoede en de miljarden aan schulden, het geen goed idee is om eerst te gaan sparen. De enorme schulden aflossen zou prioriteit moeten genieten. 

Rijger heeft op de 53e jaardag van de Anton de Kom Universiteit van Suriname met zijn Diesrede Verdienmodel Republiek Suriname en Exploitatie van Natuurlijke Hulpbronnen' aangetoond dat het land geen effectief verdienmodel heeft. Daardoor loopt Suriname heel wat geld uit de mijnbouw mis.  De overheid is wel voornemens om de inkomsten uit de mijnbouw te sparen. Voordat doel is de wet Spaar- en Stabilisatiefonds aangenomen. 

De fiscalist merkt op dat er wereldwijd 72 SWF’s zijn die in 2020 samen een waarde hadden van US$ 8.5 triljoen. De spaarfondsen zijn bedoeld om reserves op te bouwen om onder andere economische schokken op te vangen en nog inkomsten te hebben, ver nadat de bronnen zijn opgeraakt.  “Als we inderdaad wat aan de kant hadden gezet hoefden we niet alleen met IMF in zee,” merkt Rijger op. “Dan hadden we een spaarpot om uit te trekken. Dat kan nu dus niet. In de toekomst wel.” 

Rijger benadrukt enkele factoren die het succes van een spaarfonds garanderen; een sterke en onafhankelijke management om politieke bemoeienis te voorkomen, een solide wet- en regelgeving voor hoe met het fonds om te gaan, een duidelijk beleid over de doelen van het fonds waar de samenleving ook van op de hoogte is, er wordt ook verantwoording afgelegd. Maar het sparen heeft ook voorwaarden benadrukt Rijger. Zo moet het armoedecijfer niet hoger zijn dan 10 procent; het percentage van de bevolking die in armoede leeft.  Het land moet ook weinig of geen buitenlandse schulden hebben. 

Noorwegen geldt als het grote voorbeeld van mijnbouwlanden met een spaarfonds; het heeft een reserve van 1 triljoen. “Maar zij voldoen aan de condities,” merkt Rijger op. “Maar als je armoedecijfer 50 procent, is kan je niet sparen. Dan is het eigenlijk onverantwoord om te sparen terwijl we tegenwoordig honger lijden. Dus dat ding van sparen voor de toekomst heeft ook zijn condities.” Het is niet duidelijk wat de armoedecijfer van Suriname is. Verschillende platformen meldden cijfers tussen de 20 en 40 procent.  

Suriname zit ook met enorme schulden. Rijger: “Dus als we morgen meer geld verdienen met olie of goud, denk ik dat het eerste wat we moeten doen is de buitenlandse leningen aflossen. Dus sparen is nog niet aan de orde. Het is onredelijk om te sparen onder de huidige omstandigheden. Dus we moeten bij ons de huidige omstandigheden eerst gaan verbeteren voordat we kunnen sparen. Dat doe je thuis toch ook? Je gaat niet sparen als je nog allerlei basisdingen moet regelen.”  Sparen voor de toekomstige generaties is wel belangrijk, benadrukt Rijger. 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May