Verenigde Arabische Emiraten wil diepzeehaven bouwen in Guyana
05 Nov 2021, 06:44
foto
Abu Dabi Ports is de bouwer en eigenaar van de bekende Khalifa Port in de Verenigde Arabische Emiraten.


Buitenlandse media melden dat de Verenigde Arabische Emiraten wil investeren in de diepzeehaven van Guyana. President Irfaan Ali heeft aan journalisten meegedeeld dat hij kan rekenen op de steun van Suriname, Brazilië en Frans-Guyana. Ondertussen bouwt CGX Energy Inc alvast een Deep Water Port in de Berbicerivier. Hierdoor komt ze gemakkelijker en sneller bij de olievelden. 

Ali deelt mee dat er in september een team naar Guyana is geweest van Abu Dabi Ports uit Dubai. Abu Dabi Ports is de bouwer en eigenaar van de bekende Khalifa Port. De haven, een kunstmatige eiland, ligt 5 km in de zee en is via  wegen verbonden aan land. Het project heeft ruim US$ 8 miljard gekost. Het bedrijf is voornemens om voor US$ 1 miljard uit te breiden. 

Het Arabische bedrijf doet een studie over de opzet en de financiering van de Guyanese diepzeehaven. Deze maand zal een vertegenwoordiging het land weer aandoen en een evaluatie presenteren deelt president Ali mee. Volgens Ali ziet het bedrijf een diepzee haven voor de kust van Guyana wel zitten. Hij geeft aan dat er al gesprekken gaande zijn met de Guyanese buren en dat zij strongly committed zijn aan het project.  Ali heeft aangekondigd dat Guyana een “strategische ontmoeting” zal hebben met Suriname, Frans-Guyana en Brazilië aan het begin van volgend jaar.

De buitenlandse pers meldt ook dat CGX Energy Inc. uit Canada een haven bouwt in de Berbicerivier. De operatie kost het bedrijf US$ 130 miljoen. De behoefte aan havenfaciliteiten is met de olievondsten sterk toegenomen. Momenteel moeten de bedrijven voor materiaal, voedsel, brandstof en andere diensten, het meest naar Trinidad uitwijken. Het varen naar het eiland vanuit de platformen van CGX duurt gemiddeld twee dagen. Met de nieuwe haven in de Berbice zal het 12 tot 14 uren duren om aan land te komen in Guyana. De Berbice is uitgediept en heeft een vaargeul van 8 meters bij een lage waterstand, en wordt regelmatig onderhouden. 

Verwacht wordt dat met de komst van de CGX-haven de aanbod van lokale producten en diensten(local content) gaat bloeien. In Suriname zijn er na drie olievondsten voor de eigen kust, nog geen concrete stappen gemaakt om aan de toekomstige behoefte van de nieuwe sector te voorzien. Hoeveel de diepzeehaven gaat kosten is niet duidelijk. Volgens president Chan Santokhi zou de operatie tenminste US$ 1 miljard kosten. 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May