Rijger: Verdienmodel mijnbouw niet effectief
05 Nov 2021, 00:01
foto
Fiscalist Roy Rijger tijdens de Diesrede van de Anton de Kom Universiteit.


Het model dat Suriname toepast om geld te verdienen aan de mijnbouw, is niet effectief. Daardoor loopt het grotere inkomsten uit die sector mis. Fiscalist Roy Rijger heeft op de 53e jaardag van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, de Diesrede uitgesproken. Onder de titel Verdienmodel Republiek Suriname en Exploitatie van Natuurlijke Hulpbronnen, heeft hij aangegeven wat er mis is aan het verdienmodel en hoe het is te corrigeren en te versterken. 

Het verdienmodel is niet effectief omdat onder andere het belastingsysteem zwak en niet op de komende industrie is voorbereid, er te weinig ‘local content’ (aanbod van lokale producten, diensten en kader) is terwijl dat sinds de komst van de internationale goudbedrijven op gang had kunnen komen. Daarnaast is het institutioneel kader ook zwak. Belangrijke wet- en regelgeving ontbreken of zijn abstract en vaag. Er is een beter mineralenbeleid nodig.

In Suriname ontbreken een paar belangrijke manieren van belasting innen, gaf Rijger aan, zoals de BTW, waarbij eenieder die koopt belasting betaalt. Dit terwijl Suriname onderdeel is van de Caricom Single Market waar andere lidlanden de BTW al hebben ingevoerd. Het land heeft zijn exclusieve economische zone op zee uitgebreid. Alleen de kunstmatige eilanden (zoals de olieboorplatformen) zijn belast. Het wordt tijd dat het hele gebied, ook de luchtruimte, voor eenieder die er geld aan verdient, belast wordt, stelt Rijger. Hij merkt op dat tijdens het zoeken van de olie, er al geld in het laadje had kunnen komen. Dat kan nog steeds maar de belastingmethoden hiervoor worden onvoldoende of niet toegepast. 

Het voornemen van de overheid om de inkomsten uit de mijnbouw te gaan sparen, is op dit moment ook geen goed idee volgens Rijger.  Er is teveel armoede en het land heeft immense schulden af te lossen, geeft hij aan. Rijger heeft ook voorstellen gedaan om het verdienmodel effectief te maken: “Ontwikkel een modern mineraal beleid, verbeter het belastingregime, verhoog de ‘local content’ en stimuleer de participatie vanuit de private sector, versterk het institutioneel kader, ga samenwerkingen aan en zorg dat er kan worden gespaard.”  
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May