VIDS koppelt fundamentele issues aan taalgebruik Renet Wahki
04 Nov 2021, 09:32
foto


De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) heeft onlangs naar aanleiding van de discussies over het taalgebruik van parlementariër Renet Wahki een kritische brief gestuurd naar Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblee. Het traditioneel gezag van de Inheemse volken in Suriname heeft in dit schrijven de nadruk gelegd op de meer fundamentele zaken die hieruit wederom pijnlijk duidelijk naar voren komen. Het gaat om de vóórtdurende structurele en bewuste achterstelling en ongelijke behandeling van Inheemsen via de wetgeving en het overheidsbeleid.
 
De VIDS verwijst naar de diverse vonnissen tegen de Staat Suriname door het Inter-Amerikaans Mensenrechten Hof. Ook de vele aanmaningen van de Staat door de VN Mensenrechtenraad en de eerstvolgende zal volgen in november 2021 wanneer Suriname aan de beurt is voor de periodieke evaluatie van zijn mensenrechtensituatie. Verder vragen de internationaal aanvaarde Duurzame Ontwikkelingsdoelen voor 2030 (SDGs) en zelfs de eerdere Millennium Ontwikkelingsdoelen voor 2015 (MDGs) die uit het jaar 2000 dateren, naar specifiek beleid en actie to leave no one behind. Ook op dit vlak heeft Suriname naar de VIDS vrijwel geen beleid noch acties geformuleerd, ondanks het enorme besef wie precies de achtergestelden zijn. Het traditioneel gezag van de Inheemse Volken verwijst daarbij naar het Baseline Rapport over de situatie van Inheemse volken in Suriname 2020. Het rapport en andere belangrijke beleidsdocumenten zullen ook persoonlijk aan de DNA-voorzitter op een geschikt moment overhandigd worden. 

De VIDS spreekt haar waardering en felicitaties uit voor het Assembleelid Renet Wahki, die de moed opbrengt om niet slechts een jaknikker te zijn zoals vele anderen, maar de pijnlijke waarheid openlijk aan de kaak durft te stellen. “Het is jammer dat hem, misschien op een beleefde wijze, na slechts enkele minuten gesproken te hebben, het woord werd ontnomen zonder te vragen of hij was uitgesproken, terwijl hij juist degene is die voldoet aan zijn plicht als volksvertegenwoordiger”, verwoordt VIDS haar kritiek in de brief. De organisatie doet niet aan partijpolitiek en zal deze parlementariër en alle parlementariërs die oprecht opkomen voor de rechten van Inheemse volken in Suriname, met raad en daad bijstaan.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May