Santokhi spreekt teleurstelling uit in Glasgow
04 Nov 2021, 05:36
foto
De Surinaamse delegatie in Glasgow tijdens de 26e VN-Klimaatconferentie. (Foto: CDS)


President Chan Santokhi heeft op 2 november tijdens de 26e VN-Klimaatconferentie (COP26) in Glasgow, Schotland zijn teleurstelling uitgesproken over het niet nakomen van de beloftes die zijn gemaakt door de ontwikkelde landen in het Akkoord van Parijs. “Feitelijk hebben de ontwikkelde landen 100 miljard aan financiering beloofd aan de rest van de wereld en dat hebben ze niet gehaald.”

Santokhi heeft tijdens zijn toespraak beklemtoond dat Suriname zich blijft inzetten voor het Akkoord van Parijs en met de beperkte middelen doorgaat in het beschermen, behouden en onderhouden van de Surinaamse bossen en biodiversiteit.

Minister Silvano Tjon-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu die deel uitmaakt van de presidentiële delegatie, benadrukt in gesprek met de Communicatie Dienst Suriname (CDS) dat Santokhi ook het belang van samenwerken om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren, heeft benadrukt. Santokhi riep op tot het met elkaar eens worden over mechanismen die landen - vooral de kleine eilandstaten in ontwikkeling en landen met laaggelegen kustgebieden, zoals Suriname - zullen ondersteunen bij het maken van deze transitie.

Namens Suriname heeft Santokhi de ‘Glasgow Leaders’ Declaration on Forest And Land Use’ medegetekend. De verklaring roept landen op om ook landdegradatie aan te pakken. In dit document committeren ruim 140 landen zich eraan samen te werken om bosverlies en landdegradatie tegen 2030 een halt toe te roepen. Tegelijkertijd streven zij ernaar om duurzame ontwikkeling te realiseren en een inclusieve plattelandstransformatie te bevorderen.

In de verklaring is het ontwikkelen van duurzame landbouw, erkennen van de waarden van bossen en het waarborgen van de rechten van inheemse volkeren en lokale gemeenschappen, opgenomen. Dit in overeenstemming met relevante nationale wetgeving en internationale instrumenten, voor zover die van toepassing kunnen zijn, tekent de CDS op.

Suriname, Gabon en Panama zijn de enige 3 landen in de wereld die de status hebben van carbon negatief. Tjong-Ahin zegt dat minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de ministers van Buitenlandse zaken van Gabon en Panama een intentieverklaring hebben getekend waarin is opgenomen dat zij zullen samenwerken om de status te behouden. “Om carbon negatief te zijn is al een gigantische bijdrage aan de rest van wereld, maar we kunnen en zullen nog meer doen om de gevolgen van klimaatverandering te mitigeren”, zegt Tjong-Ahin.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May