AdeKUS heeft veel uitdagingen; geldgebrek groot probleem
03 Nov 2021, 14:25
foto
Minister Marie Levens, geflankeerd door Roy Rijger die de Diesrede heeft uitgesproken en Shanti Venetiaan, voorzitter bestuur AdeKUS. (Fotocollage: René Gompers)


De Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) heeft een jaar vol uitdagingen maar ook met een aantal hoogtepunten achter de rug. Geld, of het tekort daarvan, is nog steeds een groot probleem. Minister Marie Levens van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, moedigt de instelling aan om zelf meer geld naar binnen te halen. Fiscalist Roy Rijger, die de Diesrede heeft uitgesproken maandag, benadrukt dat AdeKUS een belangrijke rol te vervullen heeft bij de ontwikkeling van de olie industrie op zee. Hij stelt ook dat het land op verschillende gebieden niet goed op is afgestemd op de mijnbouwsector, waardoor het niet genoeg verdiend met die sector. 

De AdeKUS heeft maandag haar 53e verjaardag (Dies Natalis) traditioneel in het Centrumkerk herdacht. Door de covidsituatie was de bijeenkomst klein van opzet maar live te volgen. De Diesrede had als titel ‘Verdienmodel Republiek Suriname en Exploitatie van Natruurlijke Hulpbronnen.’ Hij gaf aan wat er mis is en ontbreekt om meer geld te verdienen. Hij heeft ook uitgelegd hoe die problemen op te lossen zodat financieel het maximale uit de mijnbouw, vooral met de olie op zee, gehaald wordt.

Shanti Venetiaan, voorzitter van AdeKUS-bestuur, heeft in haar jaarverslag aangegeven dat ondanks de grote uitdagingen, verergerd door de covidsituatie, er heel veel hoogtepunten zijn geweest. Enkele zijn de oprichting van de nieuwe opleiding Civiele Techniek bij de Technologische Faculteit en Public Health bij de Medische, zijn de opleidingen Biologie en Electrotechniek geaccrediteerd. Binnenkort moet een ‘solarfarm’ op het campus verrijzen. Met de zonnepanelen gaat de universiteit zelf stroom opwekken. Het project wordt bekostigd door de Verenigde Arabische Emiraten. 

De universiteit heeft al jaren te maken met tekorten. Zij is sterk afhankelijk van subsidies maar krijgt vaak ook niet het bedrag dat zij verlangt. In 2020 had de universiteit een inkomen van SRD 100.5 miljoen (86 miljoen aan subsidies, 14 miljoen aan inschrijf- en collegegelden, en SRD 500.000 uit andere bronnen.) Zij heeft SRD 141.8 miljoen uitgegeven (137 miljoen aan personeelskosten en 4.8 miljoen aan andere lasten). Venetiaan geeft aan dat het tekort van 41.3 miljoen is aangevuld met reserves “die beetje bij beetje, pina pina” bij elkaar waren geschraapt. Die reserves waren bedoelt voor dringende werkzaamheden zoals het renoveren en afbouwen van gebouwen.

Onderwijsminister Levens is ingenomen met de geboekte resultaten van de universiteit. Ze is blij dat er innovatief is ingespeeld op de covidsituatie. Zij moedigt het instituut aan om “assertiever op zoek te gaan naar financieringsmogelijkheden buiten de overheid om en zeker buiten Suriname.” Levens gaat dat ondernemen ondersteunden. Ze benadrukt dat de overheid gaat blijven subsidiëren. Voor dit jaar is er zelfs een extra gegeven om de verhoogde kosten aan te kunnen. Er komt weer studiefinanciering voor studenten. Zij is onder de indruk van de overeenkomst tussen het ministerie van Financiën en Planning en de universiteit. Daarbij worden eigen deskundigen ook ingezet in plaats van alleen buitenlandse. Zo brengt AdeKUS ook zelf meer geld in het laadje. 

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May