COP26: Bezos zegt US$ 2 miljard toe voor herstel natuur
03 Nov 2021, 06:40
foto
Amazon-oprichter Jeff Bezos in Glasgow, Schotland tijdens de COP26-klimaatconferentie (Foto: PA Media)


Amazon-oprichter Jeff Bezos heeft gezegd dat zijn Bezos Earth Fund US$ 2 miljard zal besteden aan het herstellen van landschappen en het transformeren van voedselsystemen. Hij vertelde de COP26-klimaatconferentie in Glasgow dat hij de kwetsbaarheid van de natuur had begrepen toen hij de ruimte in reisde.

Ondernemers, onder wie Bezos, zijn bekritiseerd omdat ze geld uitgeven aan reizen naar de ruimte in plaats van problemen op aarde op te lossen. Amazon is ook bekritiseerd door zijn werknemers vanwege milieu praktijken.

Tijdens de COP26-conferentie zei Bezos: "In te veel delen van de wereld verandert de natuur al van een koolstofput in een koolstofbron."

Het Bezos Earth Fund is van plan US$ 10 miljard te besteden aan de bestrijding van klimaatverandering in het algemeen.

In Glasgow beschreef de oprichter van 's werelds grootste online retailer de ervaring van reizen op zijn raketschip, New Shepard, in juli als een openbaring van de kwetsbaarheid van de aarde. "Er is mij verteld dat het zien van de aarde vanuit de ruimte de lens verandert van waaruit je de wereld bekijkt, maar ik was niet voorbereid op hoeveel dat waar zou zijn," zei hij.

"Als ik van bovenaf naar de aarde terugkijk, lijkt de atmosfeer zo dun, de wereld zo eindig en zo fragiel. Nu, in dit kritieke jaar en wat we allemaal weten dat het beslissende decennium is, moeten we allemaal samen staan ​​om onze wereld te beschermen."

In september heeft het Bezos Earth Fund US$ 1 miljard toegezegd voor het behoud van de natuur en inheemse volkeren en culturen.

Bij de aankondiging van de vervolgbelofte van US$ 2 miljard op dinsdag, zei Bezos dat twee derde van Afrika's productieve land is aangetast, maar dit kan worden teruggedraaid. "Herstel kan de bodemvruchtbaarheid verbeteren, de opbrengst verhogen en de voedselzekerheid verbeteren, water betrouwbaarder maken, banen creëren en de economische groei stimuleren, terwijl het ook koolstof vasthoudt", vertelde hij aan COP26.

Naast Bezos bouwen Sir Richard Branson en Elon Musk ruimtevaartondernemingen op. De Britse prins William stelde vorge maand voor dat ondernemers zich moeten concentreren op het redden van de aarde in plaats van zich bezig te houden met ruimtetoerisme.

Amazon is in het verleden ook bekritiseerd door zijn werknemers vanwege zijn staat van dienst op het gebied van klimaatverandering. Vorig jaar riep Amazon Employees for Climate Justice de online retailgigant op om tegen 2030 nul-emissies te bereiken, zijn werk met fossiele brandstofbedrijven te beperken en te stoppen met het financieren van politici en lobbyisten die het bestaan ​​van klimaatverandering ontkennen.

In april van dit jaar ontdekten Amerikaanse arbeidsfunctionarissen dat Amazon illegaal wraak nam toen het twee werknemers ontsloeg die deel uitmaakten van de groep.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May