Scholieren worden gevaccineerd met toestemming
02 Nov 2021, 13:29
foto
Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team. (Foto: René Gompers)


“Schoolkinderen worden niet gedwongen om te vaccineren; zij krijgen ook gewoon toegang tot de school als ze niet willen prikken,” benadrukt Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT). De overheid heeft haar vaccinatiecampagne geïntensiveerd; nu worden ook buurten en scholen aangedaan. Er wordt uitgebreid informatie verschaft en als men wil prikken gebeurt dat ook. Het prikken op school gebeurt pas wanneer de ouders en het kind de keus hebben gemaakt om te vaccineren tegen het coronavirus. 

Asin legt uit hoe er te werk wordt gegaan. Het Onderwijsministerie heeft 50.000 consentformulieren geproduceerd (documenten om toestemming te krijgen). Die zijn via de verschillende scholen naar de ouders gegaan. “De ouders en leerlingen die akkoord gaan, hebben het formulier teruggestuurd,” deelt Asin mee. “Die formulieren worden door het ministerie verzameld. Het legt vast hoeveel interesse er is per school. De scholen worden in een groep gezet, een cluster. Voor de efficiëntie wordt op een van die scholen in dat cluster, op een bepaalde dag informatie en vaccinatie aangeboden.”  

De scholencampagne is op de Residaschool gestart. Dat was eenmalig maar als er weer interesse is, gaat de informatie- en vaccinatiedag weer plaatsvinden, geeft Asin aan. “Er is totaal geen dwang,” benadrukt hij. “Het is ook niet zo dat leerlingen die niet willen vaccineren, de toegang tot de school geweigerd wordt. Wat wij doen, is de mogelijkheid bieden aan jongeren om zich op school te vaccineren. Het gebeurt zonder dwang en alleen met toestemming van de ouders. Het kind en de ouders worden eerst uitgebreid geïnformeerd.” Voor deze week staan twee scholen op programma.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May