100+ wereldleiders verplichten zich aan einde ontbossing tegen 2030
02 Nov 2021, 07:38
foto
Een truck vervoert de stammen van bomen die zijn geveld na de bosbrand van vorig jaar in de Rim, nabij Groveland, Californië. (Foto: Reuters)


Meer dan 100 wereldleiders hebben maandag laat beloofd de ontbossing en landdegradatie tegen het einde van het decennium te stoppen en terug te draaien. Om dat doel te bereiken wordt US$ 19 miljard aan openbare en particuliere fondsen vrijgemaakt om te investeren in de bescherming en het herstel van bossen.

De gezamenlijke verklaring tijdens de COP26-klimaatbesprekingen in Glasgow werd gesteund door de leiders van landen als Brazilië, Indonesië en de Democratische Republiek Congo, die samen goed zijn voor 85% van de bossen in de wereld. De Glasgow Leaders' Declaration on Forest and Land Use heeft betrekking op bossen van in totaal meer dan 13 miljoen vierkante mijl.

"We zullen een kans krijgen om een ​​einde te maken aan de lange geschiedenis van de mensheid als veroveraar van de natuur en in plaats daarvan haar bewaarder te worden", zei de Britse leider Boris Johnson, die het een ongekende overeenkomst noemde.

Dinsdag zijn een hele reeks aanvullende overheids- en particuliere initiatieven gelanceerd om dat doel te helpen bereiken, waaronder miljarden aan toezeggingen voor inheemse boswachters en duurzame landbouw.

Bossen absorberen ongeveer 30% van de CO2-uitstoot, volgens het World Resources Institute (WRI). De bossen halen de uitstoot uit de atmosfeer en voorkomen dat ze het klimaat opwarmen. Toch is deze natuurlijke klimaatbuffer snel aan het verdwijnen. Volgens WRI's initiatief voor het volgen van ontbossing, Global Forest Watch, heeft de wereld vorig jaar 258.000 vierkante kilometer aan bos verloren. Dat is een gebied groter dan het Verenigd Koninkrijk.

De overeenkomst van maandag breidt een vergelijkbare verbintenis die door 40 landen is aangegaan als onderdeel van de New York Declaration of Forests van 2014, enorm uit en gaat verder dan ooit tevoren bij het aanleggen van de middelen om dat doel te bereiken.

In het kader van de overeenkomst hebben 12 landen, waaronder Groot-Brittannië, toegezegd om tussen 2021 en 2025  US$ 12 miljard aan openbare financiering te verstrekken om ontwikkelingslanden te helpen, onder meer bij inspanningen om aangetast land te herstellen en bosbranden aan te pakken. Ten minste nog eens US$ 7,2 miljard zou worden verstrekt door meer dan 30 particuliere investeerders, waaronder Aviva, Schroders en AXA.

De investeerders, die US$ 8,7 biljoen aan beheerd vermogen vertegenwoordigen, beloofden ook om tegen 2025 te stoppen met investeren in activiteiten die verband houden met ontbossing.

Vijf landen, waaronder Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, en een groep wereldwijde liefdadigheidsinstellingen hebben dinsdag ook toegezegd US$1,7 miljard aan financiering te verstrekken om het behoud van bossen van inheemse volkeren te ondersteunen en hun landrechten te versterken.

Milieuactivisten zeggen dat inheemse gemeenschappen de beste beschermers van het bos zijn, vaak tegen gewelddadige aantasting van houthakkers en landrovers.

Meer dan 30 financiële instellingen met meer dan US$ 8,7 biljoen aan activa onder beheer, zeiden ook dat ze de "beste inspanningen" zouden doen om de ontbossing in verband met de productie van vee, palmolie, soja en pulp tegen 2025 te elimineren.

COP26 heeft tot doel de doelstelling om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden Celsius boven het pre-industriële niveau levend te houden. Wetenschappers zeggen dat bossen en zogenaamde op de natuur gebaseerde oplossingen van vitaal belang zullen zijn om dat doel te bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May