40 jaar OHAP
01 Nov 2021, 23:08
foto


Het was 31 oktober 1981 9 uur ’s avonds toen 26 jonge Surinamers met een zware plunjebal de Memre Boekoe Kazerne binnenliepen. “Looppas”, schreeuwde sergeant Guillaume Bracelli, een der groepscommandanten.

De eerste – en enige 4-jarige HBO dagopleiding tot inspecteur van politie in Suriname - was een feit. De Opleiding tot Hogere Ambtenaren van Politie, afgekort OHAP. Door het wegvallen van de mogelijkheid om in Apeldoorn Nederland tot politieofficier opgeleid te worden, heeft een commissie o.l.v.  Mr. Albert Ramnewash (+) en verder bestaande uit psycholoog Henk Blufpand (+)  commissaris Paul Leeflang en advocaat Mr. Max Roethof, zich gebogen over dit vraagstuk. 

Het Korps Politie Suriname had dringend jonge politieofficieren nodig om te voorzien in het vacuüm dat was ontstaan, doordat Apeldoorn opgeleide officieren het korps hadden verlaten, of waren bedankt door de nieuwe machthebbers. Na een gedegen voorbereiding en stages in Apeldoorn adviseerde de commissie om een eigen 4 jarige HBO opleiding te starten. De allerbeste Surinaamse deskundigen werden ingezet om te doceren: Prof. Mr. Dr. Coen Ooft, 
Ir. Ronald Assen, Mr. Anne Harmsma,  Drs. Hein Eersel, Mr. Franklin Truideman, Mr. Max Roethof, Mr. Cecil de Randamie, Mr. Albert Ramnewash, Mr. Stanley Hoever, Drs. Jan Binda, Hoofd-inspecteur Frank Jong Loy, Eerste-Luitenant Edgar Ritfeld, Hoofd-inspecteur Paul Monsels, Mr. Ramon de Freitas, Drs. Wilfred Wong Loi Sing, en anderen.

De eerste twee maanden moesten de kadetten de Elementaire Algemene Opleiding bij het Nationaal Leger doorlopen om tot geoefend soldaat te worden verklaard, alvorens met het theoretisch gedeelte van de opleiding te starten. Compagnies Commandant was Eerste-Luitenant Louis Voigt. Daarna werd het traject vlot voortgezet en konden de eerste 15 kadetten in oktober 1985 worden bevorderd tot inspecteur van politie 3e klasse. 

De periode 1970-1980 kan voor het KPS het beste worden aangeduid als een periode van 'groei en ontwikkeling' waarbij de Apeldoorn-inspecteurs een cruciale bijdrage hebben vervuld. Mede door hun inzet had het korps in die dagen een hoge organisatiegraad en heerste er gezag in het land. 1980-1990 was een periode van 'stabiliteit' met oudere inspecteurs, 1990-2018 was er sprake van 'vernieuwing en opbouw' met de OHAP inspecteurs aan het roer, en de huidige periode typeer ik als de 'transformatieperiode' waarbij sociaal-maatschappelijke veranderingen en  transnationale criminaliteit aan de orde zijn. Hiervoor is nodig modern politiemanagement, integriteit, opleiding, ICT en leiderschap met cognitieve vaardigheden. 

De OHAP officieren hebben ook hun best gedaan en het KPS en het Suriname in een moeilijke periode op de kaart gezet. Het was geen Apeldoorn, maar Zorg en Hoopdoorn. Een officiersopleiding naar Surinaamse maatstaven die zijn nut heeft bewezen. Alle Ohappers zijn intussen gepensioneerd en is de nieuwe generatie nu aan zet.

Mark Karg
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May