Human Trafficking baart zorgen in Suriname 
02 Nov 2021, 15:31
foto


Recent gaf het ministerie van Justitie en Politie aan vastberaden te zijn om Tier 1 van de Tier Ranking te halen. Echter wordt het bereiken van dit doel door recente ontwikkelingen op het gebied van mensenhandel en mensensmokkel in ons land heel erg moeilijk. 

Met de komst van een Indiaas filmbedrijf waren er perspectieven van mogelijke investeringen. Echter is dit bedrijf in opspraak geraakt. Zaken zijn nog meer gecompliceerd na de ontdekking van Nederland dat de instroom van Indiërs naar Suriname  toegenomen is en dat er in die groep mensen waren die slechts met een toestemmingsbrief van het ministerie van Bibis konden afreizen. Het vermoeden bestaat dat er sprake is van mensensmokkel en mensenhandel. Onder het ministerie van Bibis valt International Business. Wordt er voorafgaand geen due diligence-onderzoek meer gepleegd wanneer internationale investeerders zich aanmelden? Zijn al de Indiërs zonder voorafgaand onderzoek voorzien van toestemmingsbriefjes om te mogen afreizen naar Suriname? Hoe zorgvuldig gaat dit ministerie om met de belangen van ons land? 

Het bedrijf heeft beleefdheidsbezoeken gebracht aan diverse ministeries en zelfs naar het Kabinet van de president, waardoor het geassocieerd wordt met de regering. Wat is de relatie tussen dit private bedrijf en de regering?  Nadat dit bedrijf in diskrediet is geraakt en heel veel ruis is ontstaan, geeft de minister aan nú met een onderzoek te beginnen. Hoe serieus komt de minister over en hoe serieus gaat hij om met de bescherming van het Surinaamse belang?  

Deze ontwikkeling is zeer te betreuren. Temeer vanwege het schandaal van mensenhandel en mensensmokkel vanuit Haïti. Ook in dit geval zijn Haïtianen zonder en of met onvolledige documenten afgereisd naar Suriname. Hoe verklaart men deze ontwikkeling op het ministerie waarbij er zo laks omgegaan wordt met procedures? Worden er nu andere criteria gehanteerd voor het toelaten van buitenlanders in het land? Wat zijn de criteria voor het kunnen afreizen met een toestemmingsbriefje en of onvolledige documentatie? Erger nog worden die mensen in het land toegelaten. Zijn er afspraken tussen dit ministerie en andere ministeries die met controle en toezicht zijn belast? Het is ook volmondig doorgegeven door een tussenpersoon tevens partijgenoot van de minister van Bibis in één van zijn interviews, dat de Haïtianen alleen met toestemming waren afgereisd.  Hierop is de minister van Bibis nooit adequaat ingegaan. 

Zelfs onze buurlanden Frans-Guyana en Guyana hebben last van de mensensmokkel die via ons land plaatsvindt. De ex-ambassadeur van Frans-Guyana heeft dat openhartig te kennen gegeven hoeveel last zijn land ervaart. Hoe schandalig is dit niet voor ons als land. Deze zaak liep zodanig de spuigaten uit dat er zelfs een onderzoekscommissie was ingesteld om de zaak te onderzoeken. De voorzitter van die commissie had ook aangegeven dat er mogelijkerwijs sprake kon zijn van mensensmokkel. Waar is het onderzoeksresultaat van die commissie? Waarom is het niet gedeeld met De Nationale Assemblee en het volk? Heeft de regering het nodig geacht om in dit kader informatie op te vragen van zowel Frans-Guyana als Nederland? Waarom hanteert de regering geen transparantie in deze zaak? 

Opmerkelijk is ook dat deze regering geen zaken stuurt naar de procureur-generaal voor verder onderzoek. Er wordt altijd een onderzoekscommissie ingesteld, waarna de zaak geseponeerd wordt. Dit is duidelijk het geval geweest bij de zaak van de Haïtiaanse mensensmokkel. Helaas is dit ook niet de eerste keer dat zoiets heeft plaatsgevonden. Als land dienen wij op te passen dat wij niet achteruit gaan op de Tier Ranking. Dit zal veel negatieve gevolgen hebben voor de samenleving. 

De opmerking van de minister van Bibis dat indien men over stukken beschikt men naar de procureur-generaal mag stappen, is zwak. Transparantie en verantwoording van het gevoerde beleid dat ons land in deze situatie heeft gebracht, is derhalve gewenst. Ons land wordt nu op de wereldkaart geplaatst als een (doorvoer)land waar mensenhandel en mensensmokkel hoogtij viert. Het volk heeft het recht op informatie. Binnen de rechtstaat dient ook opgetreden te worden tegen regeringsfunctionarissen die zich hieraan schuldig maken. Het bedekken van deze criminele activiteiten met de mantel der liefde zal het land in grotere problemen brengen. 

Deze criminele praktijken, welke zeer veel geld opbrengen, worden vaak gedekt binnen de formele sfeer. Daar dient een einde aan te komen. Bij de kwestie van de Haïtianen hebben mensen ook veel geld gemaakt. Waarschijnlijk zou dat ook gebeuren via het Indiase filmbedrijf. De contouren van deze zaken zijn voor elk helder denkend mens duidelijk. Nationaal en zelfs internationaal trekken deze zaken de aandacht. Opmerkelijk is vooral de stilte, zwakke en ongeloofwaardige statements en slappe acties van de huidige regering omtrent dit grensoverschrijdend criminaliteitsvraagstuk. 

Amzad Abdoel 
Gewezen DNA-lid 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May