Wereldwijde Covid-19-doden passeert de vijf miljoen
01 Nov 2021, 12:28
foto
Cirkels tonen het aantal bevestigde gevallen van coronavirus per land.
(Bron: Johns Hopkins University, nationale volksgezondheidsinstanties)
Cijfers laatst bijgewerkt 1 november 2021.


Negentien maanden sinds de pandemie begon, zijn volgens de Johns Hopkins University wereldwijd meer dan vijf miljoen mensen overleden aan Covid-19. Vaccins hebben het sterftecijfer vertraagd, maar sommige gezondheidsexperts zeggen dat het werkelijke aantal veel hoger zou kunnen zijn.

De grimmige mijlpaal komt te midden van waarschuwingen van gezondheidsfunctionarissen dat het aantal infecties en sterfgevallen op sommige plaatsen voor het eerst in maanden stijgt. Wereldwijd zijn er bijna 250 miljoen gevallen van het virus geregistreerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat het echte wereldwijde dodental van de pandemie twee tot drie keer hoger kan zijn dan de officiële records.

In de VS zijn meer dan 745.800 mensen omgekomen, waardoor het het land is met het hoogste aantal geregistreerde sterfgevallen. Het wordt gevolgd door Brazilië, met 607.824 geregistreerde sterfgevallen, en India, met 458.437. Maar gezondheidsexperts vinden dat deze cijfers ondergerapporteerd zijn, deels vanwege sterfgevallen thuis en die in plattelandsgemeenschappen.

Het heeft de wereld meer tijd gekost om de laatste een miljoen doden te bereiken dan de vorige twee. Het duurde meer dan 110 dagen om van vier miljoen doden naar vijf miljoen te gaan. Dat wordt vergeleken met iets minder dan 90 dagen dan de stijging van drie miljoen naar vier miljoen.

Hoewel vaccins hebben geholpen het sterftecijfer te verlagen, waarschuwde de WHO vorige week dat de pandemie "nog lang niet voorbij" was.  Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus wees op een toename van het aantal gevallen in Europa, waar landen met lage vaccinatiepercentages stijgende infecties en sterfgevallen zien.

Vorige week registreerde Rusland het hoogste aantal dagelijkse gevallen en sterfgevallen sinds het begin van de pandemie. Rusland is verantwoordelijk voor 10% van de laatste miljoen doden die wereldwijd zijn geregistreerd.

Roemenië heeft één van 's werelds hoogste Covid-19-sterftecijfers en ziekenhuizen kunnen de situatie moeilijk het hoofd bieden. Het heeft het op een na laagste vaccinatiepercentage in de Europese Unie.

Er zijn wereldwijd meer dan zeven miljard vaccindoses toegediend, maar er is een kloof tussen rijke en arme landen. Volgens Our World in Data van Oxford University is slechts 3,6% van de mensen in lage-inkomenslanden gevaccineerd.

Tedros zei dat als de vaccindoses eerlijk waren verdeeld, "we nu in elk land ons doel van 40% zouden hebben bereikt".

"De pandemie houdt voor een groot deel aan omdat er nog steeds ongelijke toegang tot middelen is", zei hij.

Dankzij vaccins zijn veel landen geleidelijk open gegaan, en het grootste deel van de wereld heeft nu de beperkingen versoepeld. Australië heropende maandag voor het eerst in 19 maanden zijn grenzen. Maar China, waar de pandemie voor het eerst opdook, volgt nog steeds een zero-covid-strategie, waarbij zelfs één infectie kan leiden tot een strikte lockdown en massale tests.

Het dodental van een land is gebaseerd op dagelijkse rapporten van de gezondheidsautoriteiten van het land, maar de cijfers geven in veel landen mogelijk niet volledig het werkelijke aantal weer. Niet alle landen registreren sterfgevallen door coronavirus op dezelfde manier, wat betekent dat het moeilijk is om hun sterftecijfers te vergelijken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May