Voedselbank in een uur door voorraad heen
01 Nov 2021, 10:31
foto
Behoeftigen die in aanmerking wilden komen voor een pakket of voedselbon moesten zich registreren. (Foto's: Snaptastic)


Stichting Amor Vitae heeft zondag de Pop-up Voedselbank Plus geopend. Behoeftigen kunnen daarbij op een bepaalde dag en bepaalde plek, gratis een voedselpakket, voedselbonnen of kleren halen. Dit keer was de 'bank' bij Beni’s Christmas Palace aan de Gemenelandsweg. De organisatie was in nog geen uur na de officiële opening, door de voorraad voedselpakketten heen. Er zijn iets meer dan 100 personen geholpen.

Gail Eijk, voorzitter van stichting Amor Vitae, is verrast. De pop-up voedselbank is bedoeld om op verschillende plekken de behoeftigen tegemoet te komen. Een avond van te voren zijn de tenten opgezet en ruimten ingericht. "Toen we om 8 uur hier aankwamen om te verzamelen en andere voorbereidingen te treffen was er al een lange rij," vertelt ze. "De opening was om 10 uur. We hadden uitgerekend dat het tot 3 ’s middags zou duren. Maar het was in nog geen uur voorbij."

De stichting organiseert vaker sociale activiteiten. De Voedselbank Plus is met donaties en eigen inbreng tot stand gekomen. Maar de groep behoeftigen blijkt groter te zijn dan geschat. "Ja…de nood is erg hoog, dat is duidelijk," merkt Eijk op. "Je zag aan het hele voorkomen van sommige mensen dat ze in nood verkeren." Tijdens het interview komen er steeds meer mensen naar de plek voor een voedselpakket. Zij vertrekken teleurgesteld; er zijn ook geen voedselbonnen meer. Een andere groep die kleren zoekt heeft meer geluk. Een dame heeft twee grote zakken met kleren gebracht. Die worden direct 'in behandeling' genomen. 

Nog voor de voedselbank was opgesteld bij Beni's Christmas Palace, was er al een rij gevormd van mensen.

Volgend week zondag zijn we op Latour," kondigt Eijk aan. "We hebben al afspraken lopen. Daarna gaan we even evalueren. Om te kijken of we het elke zondag gaan doen of om de twee weken. We hebben een tekort aan menskracht en er moet natuurlijk ook een aanwas van spullen zijn. We weten dat we het niet alleen kunnen doen. We hebben de samenleving nodig. Dus als er mensen zijn die kleren of een deel van hun voedselvoorraad willen weggeven, wat het ook is…breng het voor ons. Kijk wat je kan missen. Alleen kunnen we het niet."

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May