Advocaat Belfor oneens met eis 25 jaar voor dubbele moord
01 Nov 2021, 08:33
foto


Advocaat Harold Belfor heeft vrijdag zijn pleidooi gehouden voor Guillermo R. die 25 jaar celstraf riskeert voor het vermoorden van de twee bewakers Armand Berensteyn en Iwan Damburg bij de Krabbenstand aan de Martin Luther Kingweg op 25 maart vorig jaar. Hij vroeg niet mee te gaan met die strafeis omdat de psycholoog in haar rapport concludeert dat indien de feiten worden bewezen, deze aan Guillermo R. in verminderde mate kunnen worden toegerekend.

“Indien daadwerkelijk sprake is van verminderde toerekening dan is in de strafeis van de vervolging helemaal geen rekening gehouden met het recidive risico door, alleen een onvoorwaardelijk straf zonder reclassering en begeleiding te eisen.”  Belfor stelt zich op het standpunt dat de verdachte geen opzet had op de dood van de twee slachtoffers. Guillermo R. heeft verklaard dat hij eerst door de latere slachtoffers die scherpe voorwerpen in hun bezit hadden, is aangevallen. Tegen die aanval heeft hij zich moeten verdedigen. 

De advocaat pleit dat er sprake was van een ogenblikkelijke en wederrechtelijke aanranding waartegen een noodzakelijke verdediging nodig was. Guillermo R. zou een van de slachtoffers een scherp voorwerp afhandig hebben gemaakt. Toen hij dat voorwerp, een mes, in zijn bezit had, heeft hij zich daarmee verdedigd. Belfor doet een beroep op noodweer/ noodweerexces. Guillermo R. heeft beide bewakers steekverwondingen toegebracht als gevolg waarvan zij zijn overleden. 

In zijn requisitoir heeft het Openbaar Ministerie opgenomen dat het ontnemen van iemands leven op deze wijze, dermate gruwelijk is en dat een gevangenisstraf van zeer lange duur passend en geboden is. Een dergelijk feit schokt de samenleving altijd, naast de pijn en het verdriet voor de familie van de slachtoffers.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May