VS keurt Pfizer Covid-19-vaccin goed voor kinderen van 5-11 jaar
31 Oct 2021, 08:38
foto
Bridgette Melo (5) bereidt zich voor op haar inenting met een van de twee verlaagde doses van 10 van het Pfizer BioNtech Covid
-19-vaccin tijdens een proef aan de Duke University in Durham, North Carolina.(Foto: Reuters)


De Amerikaanse gezondheidsregulator heeft vrijdag toestemming gegeven voor het vaccineren van kinderen van 5 tot 11 jaar met de coronavaccins van Pfizer Inc en BioNTech SE. Het wordt het eerste Covid-19-vaccin voor jonge kinderen in de Verenigde Staten.

Het besluit zal naar verwachting het vaccin beschikbaar maken voor 28 miljoen Amerikaanse kinderen, van wie velen weer naar school gaan. Het komt nadat een panel van adviseurs van de Food and Drug Administration (FDA) dinsdag met een overweldigende meerderheid heeft gestemd om de autorisatie aan te bevelen.

Slechts een paar andere landen, waaronder China, Cuba en de Verenigde Arabische Emiraten, hebben tot nu toe Covid-19-vaccins goedgekeurd voor kinderen in deze leeftijdsgroep en jonger.

De FDA keurde een dosis van 10 microgram van het Pfizer-vaccin goed voor jonge kinderen, lager dan de 30 microgram in het oorspronkelijke vaccin voor kinderen van 12 jaar en ouder. Adviseurs van het FDA-panel zeiden dat een lagere dosis enkele van de zeldzame bijwerkingen zou kunnen verminderen.

Tijdens de bijeenkomst besteedden ze veel aandacht aan de snelheid van hartontsteking, of myocarditis, die is gekoppeld aan vaccins van zowel Pfizer/BioNTech als Moderna, vooral bij jonge mannen. De toezichthouder zei vrijdag dat de bekende en potentiële voordelen van het Pfizer-vaccin bij personen tussen de 5 en 11 opwegen tegen de risico's.

Een adviespanel van de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie (CDC) zal volgende week bijeenkomen om aanbevelingen te overwegen over hoe het vaccin in die leeftijdsgroep moet worden gebruikt. De CDC-directeur heeft het laatste woord.

Pfizer en BioNTech zeiden dat hun vaccin 90,7% werkzaamheid vertoonde tegen het coronavirus in een klinische proef met kinderen van 5 tot 11 jaar. De Verenigde Staten is in mei begonnen met het vaccineren van tieners tussen 12 en 17 jaar met het vaccin. Volgens de CDC is de vaccinatiegraad bij kinderen in die leeftijdsgroep lager dan bij oudere groepen.

Het vaccin van Pfizer was in december vorig jaar als eerste goedgekeurd voor gebruik in noodgevallen in de Verenigde Staten voor personen van 16 jaar en ouder. Het kreeg in mei goedkeuring voor de leeftijdsgroep van 12 tot 15 jaar en kreeg in augustus volledige Amerikaanse goedkeuring.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May