Asabina hekelt forse verhoging ATM gebruik
30 Oct 2021, 00:58
foto
BEP-fractieleider Ronny Asabina


De samenleving wordt binnen afzienbare tijd wederom geconfronteerd met een forse prijsverhoging. In deze gaat het om de verhoogde tarieven, die Banking Network Suriname N.V. (BNETS) haar klanten in rekening brengt voor geldopname bij een ATM van een andere bank dan waar de klant rekeninghouder is, alsook bij een Cashpoint. In één keer wordt het tarief per transactie met 100% verhoogd van SRD 2.50 naar SRD 5.00. Dit is bizar en niet ontbloot van uitbuiting. Dit zegt Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) aan Starnieuws.

"Het jaar 2021 kunnen wij ongetwijfeld typeren als het jaar waarin prijzen in ramp tempo oplopen. In dit jaar van prijsrecords komt de Staat ook niet vrij uit, om het woord trendsetter niet in de mond te nemen. Opvallend is dat het einde nog niet in zicht is. Aangetekend wordt dat het maximale bedrag dat klanten mogen pinnen SRD 3.000 op dagbasis is, gebaseerd op een koers van SRD 7.52. In geval je de reële waarde van de SRD 3.000 wil behouden, ben jij gehouden 3 keren te pinnen," rekent de politicus uit.  

Tot groot ongenoegen van de samenleving heeft Telesur enkele dagen terug bekend gemaakt haar diensten met ingang van 1 november a.s fors te zullen verhogen. Exercities hebben uitgewezen dat de telecomtarieven te midden van een traag internet, slecht bereik en dus een haperende verbinding, met meer dan 60% de lucht zullen ingaan. "Er worden prijsverhogingen doorgevoerd zonder dat de zekerheid van de klanten voor een betere dienstverlening wordt gegarandeerd. Zowel in het geval van BNETS als Telesur moet het gaan heten dat de operaties in financiële problemen zijn gekomen, doordat tarieven niet marktconform zouden zijn. De naakte waarheid, die niet met de samenleving wordt gedeeld, is dat deze dienstverlenende bedrijven alle offers, kosten, uitgaven en onzekerheden, op de gebruikers afwentelen. Het voorgaande houdt ook inefficiëntie en mismanagement in, hetgeen op gespannen voet leeft met het argument van marktconform maken van de tarieven," stelt de BEP fractieleider.

Bedrijven die opereren binnen het vrij marktmechanisme mogen nooit blind of te moe zijn voor transparantie, klantvriendelijke dienstverlening en innovatie. Misbruik van machtspositie, onder meer door zich als een monopolist op de markt te gedragen en of mee te werken aan kartelvorming is volstrekt ongepast, verwerpelijk en verontrustend. Het komt zelden voor dat klanten exacte uitleg krijgen van storingen en of de oorzaken hiervan. Hierbij wordt gedacht aan een beschadigde database of menselijke fout. Alsof dat niet genoeg is hoeft men ook niet te rekenen op een compensatie. In het binnenland is het meer regel dan uitzondering en dus vergeleken met de kustvlakte vele malen erger dat ATM machines leeg zijn. De gloednieuwe en moderne Cashpoint in het dorp Guyaba in Boven Suriname is geen uitzondering. Klanten leggen per boot verre afstanden af om vervolgens onverrichter zake terug te keren, verzucht de volksvertegenwoordiger. 

In Suriname, maar ook wereldwijd, gebruiken steeds meer personen een pinpas om hiermee bij een geldautomaat geld te pinnen of in de winkels via een POS-apparaat een transactie te verrichten. Ongetwijfeld kan volgens Asabina gesteld worden dat de corona pandemie een positieve invloed heeft op de groei van soortgelijke service alsook de klandizie in deze branche. "Het voorgaande is ook een reden om de onderbouwing van de forse tariefsverhogingen in deze branche enigszins in twijfels te trekken. In geval wij naar een stabiele, maar bovenal digitale economie willen gaan, moet dit gefaciliteerd worden met een duidelijk beleid en visie. In dit kader zullen wij ons inzetten en dus binnen de mogelijkheden en beperken blijven pleiten dat er toegezien wordt op handhaving van de wet op jaarrekening, die een papierentijger aan het verworden is. Een ander handicap is dat wij geen mededingingswet hebben en nog minder een mededingingsautoriteit. Gezonde en voldoende checks and balances, controle mechanismen zijn nodig om een samenleving te dienen, om een land kwalitatief en duurzaam te ontwikkelen", meent Asabina.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May