Man in Amsterdam opgepakt voor moorden Binnenlandse Oorlog
29 Oct 2021, 18:39
foto
Ronnie Brunswijk (m) was tijdens de Binnenlandse Oorlog de leider van het Junglecommando. (Foto: NOS.nl)


Een in Suriname geboren man is in Amsterdam aangehouden voor het plegen van oorlogsmisdaden tijdens de Binnenlandse Oorlog. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) meldt dat het onderzoek van het Openbaar Ministerie heeft uitgewezen dat de 55-jarige man in 1987 burgers heeft vermoord. De Binnenlandse Oorlog duurde van 1986 tot 1992.

Volgens het Nederlandse OM heeft de opgepakte man in het verleden meerdere keren verklaard dat hij als lid van de infanterie van het Surinaamse leger in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood. Hiervan is ook aangifte gedaan. Naar aanleiding daarvan is het OM een onderzoek gestart.

Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak als oorlogsmisdrijf. Het doden van mensen die niet aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden, moeten zij daarom in Nederland worden vervolgd, schrijft NOS.

Tijdens de Binnenlandse Oorlog stonden het Nationaal Leger onder leiding van Desi Bouterse tegen het Junglecommando van Ronnie Brunswijk. Honderden onschuldige burgers werden gedood, tienduizenden inwoners sloegen op de vlucht.

De Nederlandse politie zoekt nog meer informatie in het onderzoek naar de opgepakte man. Het gaat om verklaringen over de zogeheten 'zuiveringsacties' in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May