Asin: 'Geen link tussen toename doden en vaccineren'
29 Oct 2021, 06:40
foto
Cijfers over thuisisolatie. Mensen in thuisisolatie nemen af. Zij worden gemonitord door huisartsen.


Hoewel meer mensen zich vaccineren, is er tegelijkertijd ook een toename van besmettingen en doden te merken. Javier Asin, coördinator van het Nationaal Coördinatie Team (NCT), merkt op dat er onterecht een link wordt gelegd tussen de toename van de doden en het vaccineren. “De mensen overlijden niet aan de vaccinatie,” benadrukt hij. “De mensen overlijden omdat ze niet gevaccineerd zijn en omdat de deltavariant hard heeft toegeslagen onder de gevaccineerden én de niet gevaccineerden. De niet gevaccineerden hebben een grotere kans om op de intensive care of in het mortuarium te belanden.

Donderdag is op de reguliere ‘covidpersconferentie’ de stand van zaken doorgegeven over de covidsituatie. Steeds meer mensen laten zich vaccineren maar het is nog niet genoeg. Soenita Nannan Panday-Gopising toont wederom aan dat het overgrote deel van personen dat in het ziekenhuis met Covid is opgenomen, niet is gevaccineerd (66.4%). Dat geldt ook voor het aantal overledenen (67%).  Er worden nog steeds meer vrouwen dan mannen opgenomen (52.8% om 47.2%). Maar de meeste mannen overleven de Covid niet (54.3 procent van de doden). De meeste opnames en de meeste doden komen nog steeds uit Paramaribo.  

Over de thuisisolatie is er “voorzichtig positief nieuws” te melden, geeft Bart van Lohuizen aan. Hij is Operations Manager van de Covidlijn 178. Er is een systeem opgezet waarbij huisartsen die de thuissituaties monitoren elke woensdag uiterlijk 5 uur ’s middags de informatie doorgeven. De afgelopen week (20 tot 27 oktober) waren er 1.435 personen thuis in isolatie (de week daarvoor waren het 2.027). De afgelopen week zijn er 624 personen genezen (887 de week daarvoor), 8 zijn overleden (15 de week daarvoor).

Zoals aangekondigd wordt vanaf vandaag de ‘covid outreach’ uitgebreid en is de communicatie geïntensiveerd, om steeds meer mensen zover te krijgen om zich te vaccineren tegen het coronavirus. Misinformatie is de belangrijkste reden dat mensen nog steeds twijfelen, of het vaccin ronduit weigeren. Later op de dag wordt Anton Residaschool aangedaan om leerlingen en ouders te informeren. Samen met het Onderwijsministerie wordt onderzocht hoeveel behoefte er is op welke scholen om te vaccineren. Volgende week wordt de eerste buurt, Sophia’s Lust, aangedaan. Gebleken is dat sommige buurtorganisaties hun huiswerk al maken en bereid zijn vaccinatiecampagnes in hun buurt te houden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May