Ziekenhuis: Foto's geven verkeerd beeld opslag lijken
28 Oct 2021, 13:44
foto


Het Regionaal Ziekenhuis Wanica stelt voorop, diep medeleven te tonen, met alle dierbaren van overledenen, in het bijzonder die zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. Het ziekenhuis deelt in de verontwaardiging over het verspreiden van beelden, van de stoffelijke overschotten van enkele overledenen en betuigt sympathie, voor het misnoegen welke de vastlegging en verspreiding van die beelden door onbevoegde derden, aan dierbaren berokkend heeft.

De pijnlijke details van de onbevoegd gemaakte en sensationeel verspreide, foto’s, zijn een momentopname van een protocol voor onderhoudswerkzaamheden van de rekken voor de opslag van de overledenen. De verantwoordelijke uitvaartonderneming, is overvallen met heimelijk gefotografeerd worden, vermoedelijk, tijdens of rond een tijdstip van vervoers- en of schoonmaakwerkzaamheden. De betrokken organisaties en personen, zijn allen getroffen, door de wijze, waarop deze momentopname naar het breed publiek gepresenteerd is. De constructies, voor opslag, waar eerder over verklaard is, zijn daadwerkelijk de gebruikelijke opslagwijze, zegt het ziekenhuis in een persbericht.

Het staat voorop, dat de volledige zorg, wereldwijd, voorbij iedere grens van redelijkheid of inschatting, belast en geconfronteerd wordt met de gevolgen van de pandemie. De infrastructuur en fysieke ruimte is niet ontworpen of berekend op het aantal patiënten en helaas, overledenen, in het tempo, waarop zorgorganisaties en zorglocaties, daarmee te maken krijgen.  Schoonmaak, opslag, onderhoud en vervoer, moeten plaatsvinden met standaarden van hygiëne en veiligheid, gericht op het voorkomen van besmetting onder het zorg- en uitvaartpersoneel.

Teneinde transparantie over de procedure te bieden, wenst het Regionaal Ziekenhuis Wanica aan te geven dat het geen operationeel beheer heeft over het mortuarium. Vanaf het operationeel worden van de organisatie, is het besluit genomen, het mortuarium in beheer te geven aan een uitvaartonderneming en zijn de gerenommeerde in Suriname actieve uitvaartondernemers hiervoor uitgenodigd. Slechts één uitvaartonderneming was bereid de samenwerking met het ziekenhuis aan te gaan en is na aanvang van de Covid-19 pandemie opgeleid in het omgaan met het stoffelijk overschot van patiënten, die overleden zijn na besmetting. In een latere fase, na enkele maanden, werden overige uitvaartondernemingen, hier ook in opgeleid.

Het Regionaal Ziekenhuis Wanica wil benadrukken dat het ziekenhuis erop toeziet dat de uitvaartonderneming, bij iedere fase van beheer van het mortuarium en omgang met het stoffelijke overschot van de overledenen conform standaarden en gegeven richtlijnen, de instructies blijft volgen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May