Brunswijk: Wilde occupatie wordt niet toegestaan
22 Oct 2021, 03:56
foto
De politie is geweest bij het Dalian project, maar heeft niet opgetreden. De wilde occupatie is nog steeds gaande. De regering gaat het probleem oplossen, zegt vicepresident Ronnie Brunswijk.


Vicepresident Ronnie Brunswijk heeft donderdagavond in De Nationale Assemblee benadrukt dat wilde occupatie niet zal worden toegestaan. Een grote groep mensen houdt huizen op het 'Dalian-project' in Paramaribo noord bezet. De politie heeft niet opgetreden om de mensen te verwijderen. Personen die de woningen bezitten, konden volgens Assembleelid Ebu Jones (NDP), geen aangifte doen. De politie zei geen houvast te hebben, terwijl in artikel 114 A van het Wetboek van Strafrecht duidelijk staat dat wilde occupatie verboden is.

Patricia Etnel (NPS) zei dat er veel ruis is over de occupatie. Zij wilde weten hoe de regering het probleem zal aanpakken. Het Assembleelid voerde aan dat het grondbeleid belangrijk is om eenieder die recht heeft op een stuk grond tegemoet te komen.

Assembleelid Cedric van Samson (VHP) stelt dat met de wet in de hand opgetreden moet worden. Hij voerde aan dat occupaties als bij Sunny Point, Sophia's Lust, Texas niet getolereerd mogen worden. De grondenrechten van de mensen in de stad moeten ook gerespecteerd worden. Hij vroeg de regering het proces van de afbouw te bespoedigen. Mensen moeten niet in onzekerheid leven.

Jones voerde aan dat hij samen met collega's geweest is naar het project. Er is geen sprake van occupatie, maar letterlijk van een invasie. De situatie is grimmig. Het is de taak van de overheid om mensen die rechtmatige eigenaars zijn, te beschermen. Er is woningnood, maar occupatie kan niet gestimuleerd worden. Hij voerde aan dat de Mobiele Eenheid geweest is naar het project, maar niet heeft opgetreden. Burgers melden dat de politie is teruggefloten.

Brunswijk zei dat toen het occupatievraagstuk de regering ter ore is gekomen, er terstond is opgetreden. De politie is ter plekke geweest, maar heeft besloten niet meteen hard op te treden. De mensen hebben de gelegenheid gekregen om te vertrekken. Indien ze vandaag nog niet weg zijn, zal er opgetreden worden. De vicepresident wil geen problemen als van Sunny Point en Texas. De regering zal het probleem serieus aanpakken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May