Heftige kritiek vanuit DNA over verhoging prijzen Telesur
22 Oct, 00:00
foto
Vicepresident Ronnie Brunswijk beantwoordt vragen in De Nationale Assemblee over de verhogingen bij Telesur.


Namens hun fracties hebben diverse Assembleeleden donderdagavond heftige kritiek geleverd op de verhoging van de Telesur-tarieven per 1 november. Patricia Etnel (NPS) zei dat de verhoging voor een schrikmoment heeft gezorgd. Het parastataal bedrijf voert aan dat het om marktconforme tarieven gaat. Etnel vraagt zich af wanneer de salarissen van het volk ook marktconform worden. BEP-fractieleider Ronny Asabina stelde dat de verhoging veel hoger is dan de 24% die het bedrijf beweert. Hier bovenop komt nog 12% omzetbelasting.

Etnel wilde net als Asabina en Jennifer Vreedzaam (NDP) weten wanneer Telesur en andere parastatale bedrijven doorgelicht zullen worden. Vreedzaam vroeg zich af wie de prijs bepaalt. Hoe zijn de prijzen tot stand gekomen? Zij wil duidelijkheid en transparantie van de regering.

Asabina merkte op dat Telesur een loopje neemt met de samenleving. Het is een leugen volgens hem dat de tarieven met 24% zijn aangepast. Hij rekende uit dat vaste telefonie met 68% omhoog is gegaan, bellen per minuut vast is met 66% en mobiel bellen is met 200% gestegen. Asabina wil weten waar de grondige doorlichting is van het bedrijf dat toegezegd was. Volgens hem is er sprake van inefficiëntie en mismanagement.

Vicepresident Ronnie Brunswijk zei dat de regering goedgekeurd heeft dat de verhoging per 1 november wordt doorgevoerd. Telesur wilde de prijsaanpassingen eerder, maar de regering had zich op het standpunt gesteld dat tot november er geen verhogingen zouden komen. Het bedrijf zou volgens Brunswijk over de kop gaan als er geen marktconforme koers gehanteerd zou worden. De doorlichting van het bedrijf komt nog. De regering is bezig met een aantal bedrijven.
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January