Toenemende misdaad noopt Ecuador tot noodtoestand
20 Oct, 02:12
foto
Een militair controleert een inwoner nadat de president van Ecuador, Guillermo Lasso, de noodtoestand van 60 dagen heeft afgekondigd vanwege de toenemende misdaad in Guayaquil, Ecuador. (Foto: Reuters)


De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso heeft de noodtoestand uitgeroepen in het Andesland als onderdeel van een hardhandig optreden tegen de consumptie en handel in drugs. Lasso, die in mei aantrad, zei dat de stap een reactie was op het stijgende aantal moorden in het hele land en andere misdaden in verband met inbeslagnames van verdovende middelen, die dit jaar tot dusver 147 ton bedroegen.

"In de straten van Ecuador is er maar één vijand: drugshandel", zei Lasso in een televisie-uitzending. "Als de drugshandel groeit, nemen ook moorden en doodslag, roofovervallen van huizen, voertuigen, goederen en mensen toe."

"Onze strijdkrachten en politie zullen sterk voelbaar zijn in de straten", zei hij. De noodtoestand van 60 dagen zal het leger in staat stellen deel te nemen aan drugs- en wapenconfiscatieoperaties in negen van de 24 provincies van het land, waaronder Guayas, de thuisbasis van de grote stad Guayaquil, zei Lasso. Er zullen 24 uur per dag patrouilles plaatsvinden. In de rest van het land zal de politie meer patrouilleren en toezicht houden op openbare plaatsen.

Meer dan 70% van de gewelddadige sterfgevallen in de provincie Guayas houdt "op de een of andere manier" verband met drugshandel, zei Lasso. Gewelddadige sterfgevallen zijn ook gestegen in gevangenissen. Vorige maand kwamen 119 mensen om het leven bij ongeregeldheden in een gevangenis in Guayaquil, waarvan de regering zegt dat het ging om gevechten tussen drugsbendes.

Lasso zei dat hij wetgeving zou steunen om veiligheidstroepen te ondersteunen bij hun inspanningen om misdaad te bestrijden en een entiteit op te richten om officieren te verdedigen die worden vervolgd voor "eenvoudigweg hun plicht doen".

"Deze regering zal al diegenen gratie verlenen die onterecht zijn veroordeeld voor het doen van hun werk", zei de president, terwijl hij de rechters vroeg om "vrede en orde te garanderen, en geen straffeloosheid en misdaad te tolereren."
Advertenties