Bond SWM verwerpt bod regering; 1:6 solidair
19 Oct, 01:47
foto


De staking bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) is niet opgeheven. De bond onder leiding van Dwain Cairo gaat niet akkoord met het bod van de regering om SRD 1.000 per werknemer uit te betalen. De directie heeft ook SRD 500 op tafel gelegd. De Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname heeft in zijn oordeel aangegeven dat de overbruggingstoelage SRD 2.500 zou moeten zijn. De bond had SRD 5.000 geëist.

Na tien maanden onderhandelen is er nog geen collectieve arbeidsovereenkomst (cao) getekend bij de SWM waar twee besturen claimen de werknemers te vertegenwoordigen. De Bemiddelingsraad heeft verkiezingen aanbevolen die vrijdag worden gehouden. Directeur Marlon Oosterling heeft zich op het standpunt gesteld dat hij geen partij is omdat het om een vakbondsaangelegenheid gaat. Het bedrijf heeft ook niet voldoende middelen om de overbruggingstoelage te betalen, aangezien de watertarieven nog niet zijn verhoogd. De SWM werkt nog met een achterhaalde koers van SRD 7.52 voor de US-dollar. De regering heeft besloten dat de verhoging van de tarieven nog wordt aangehouden.

De groep samenwerkende vakbonden 1:6 zegt in een verklaring solidair te zijn met de bond onder leiding van Cairo. De hoogte van de overbruggingstoelage is vastgesteld bij de Bemiddelingsraad omdat er nog geen cao kan worden getekend. Omdat er onduidelijkheid was over de betaling van de toelage, is de bond in staking gegaan. Het kan bij 1:6 niet in dat werknemers op deze manier worden behandeld. De bond wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Volgens 1:6 komt de bond daadwerkelijk op voor het belang van de werknemers.

Terwijl de staking gaande is, zorgt de directie met kunst- en vliegwerk ervoor dat er water uit de kraan blijft stromen.
Advertenties