Tata opnieuw volledige eigenaar van Air India
08 Oct 2021, 14:40
foto
Een Air India Airbus A320-vliegtuig stijgt op in Colomiers bij Toulouse, Frankrijk. (Foto: Reuters)


Tata Sons krijgt opnieuw de controle over Air India na een bod van 2,4 miljard dollar, inclusief eigen vermogen en schulden, zei de regering vrijdag. Met het besluit komt een einde aan een jarenlange strijd om de financieel in moeilijkheden verkerende luchtvaartmaatschappij te privatiseren.

Een succesvolle verkoop van de verliesgevende nationale luchtvaartmaatschappij zal een grote overwinning zijn voor premier Narendra Modi, aangezien het de belastingbetalers het afgelopen decennium gemiddeld bijna US$ 3 miljoen per dag heeft gekost. Het zou ook een goed voorteken zijn voor de geplande verkoop van aandelen in een hele reeks staatsbedrijven om de staatskas te versterken en van India een volledig marktgestuurde economie te maken.

Talace Pvt Ltd, een onderdeel van Tata Sons - de houdstermaatschappij van het conglomeraat autos-to-steel Tata dat eigenaar is van luxe autofabrikant Jaguar Land Rover - verwerft 100% van Air India. De deal, die naar verwachting tegen het einde van het jaar wordt afgerond, brengt Air India terug in handen van de groep die het in 1932 oprichtte als Tata Airlines voordat het in 1953 werd genationaliseerd.

Het bod omvat onder meer dat Tata US$ 2 miljard van Air India's totale schuld van US$ 8,2 miljard op zich neemt, wat resulteert in een eigen vermogen voor de overheid van slechts ongeveer US$ 400 miljoen.

Tata exploiteert momenteel twee luchtvaartmaatschappijen - Vistara, de enige andere full-service luchtvaartmaatschappij van India, in een samenwerkingsverband met Singapore Airlines en budgetluchtvaartmaatschappij AirAsia India, een samenwerkingsverband met de Maleisische AirAsia Group. Door Air India toe te voegen, krijgt Tata een gecombineerd aandeel van ongeveer 27% van de binnenlandse luchtvaartmarkt van het land, de tweede alleen voor IndiGo.

De familietelg en emeritus-voorzitter van Tata Sons, Ratan Tata, zei op Twitter dat hoewel het "aanzienlijke inspanning" zal kosten om de reputatie van Air India te herstellen, het Tata een sterke kans zou bieden in de luchtvaartindustrie. "Welkom terug, Air India!", zei hij in een tweet.

De overname geeft Tata jaarlijks 4.400 binnenlandse en 1.800 internationale slots (periode waarbinnen een vliegtuig mag opstijgen of landen) op Indiase luchthavens, evenals 900 slots op overzeese luchthavens, waarvan de meest lucratieve op Heathrow in Londen.

"Air India biedt een unieke en aantrekkelijke internationale voetafdruk", zei Tata Sons in een verklaring, eraan toevoegend dat meer dan tweederde van zijn inkomsten afkomstig is van internationale markten zoals Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten.

Tata krijgt 8.000 voltijdse werknemers, die het volgens de voorwaarden van de deal minstens een jaar moet behouden, en zo'n 120 vliegtuigen, voornamelijk oudere Airbus-vliegtuigen, maar ook nieuwere widebody Boeing-toestellen.

Het zal ook de enige eigenaar worden van Air India's goedkope tak, Air India Express, wat de groep waarschijnlijk een concurrentievoordeel zal geven, zei Suman Chowdhury, Chief Analytical Officer bij het in Mumbai gevestigde Acuité Ratings & Research. "Het vermogen om de kosten te optimaliseren en de activiteiten te stroomlijnen zal echter een enorme uitdaging zijn en de sleutel tot winstgevendheid", zei hij.

Het heeft de regering van Modi meer dan vier jaar gekost om een ​​koper voor Air India te vinden. De laatste push begon in januari 2020, slechts enkele weken voordat de Covid-19-pandemie de wereldwijde luchtvaartindustrie op de knieën bracht.

In het afgelopen decennium heeft de regering ongeveer US$ 15 miljard aan belastinggeld uitgegeven aan Air India, beroemd om zijn Maharadja-mascotte. De deal zal volgens de autoriteiten de uitstroom van reddingsfondsen stoppen.



Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May