Pakistan: Minstens 20 doden bij krachtige aardbeving
07 Oct 2021, 18:44
foto
Bewoners verzamelen zich bij het puin van een beschadigd huis na een aardbeving in Harnai, Balochistan, Pakistan. (Foto: Reuters)


Een krachtige aardbeving heeft de provincie Balochistan in het zuidwesten van Pakistan getroffen. Daarbij zijn volgens functionarissen ongeveer 20 mensen omgekomen. De ondiepe aardbeving met een kracht van 5,9 op de schaal van Richter schudde slapende bewoners rond 03:00 uur lokale tijd wakker en deed tientallen lemen huizen instorten.

Talloze mensen raakten gewond, de meesten in het district Harnai, ten oosten van de provinciehoofdstad Quetta.

Premier Imran Khan heeft zijn condoleances gestuurd en hulp en compensatie aangeboden.

Een aantal van de doden is naar verluidt vrouwen en kinderen.

De US Geological Survey zei dat de aardbeving had toegeslagen op een ondiepe diepte van 9 km, waardoor het potentieel schadelijker was.

Reddingsoperaties zijn aan de gang en lokale media meldden dat militaire artsen en paramedici de zwaarst getroffen gebieden hadden bereikt.

Veel van de schade lijkt het district Harnai te hebben getroffen, dat ongeveer 100 km ten oosten van Quetta ligt.

Een boer in Harnai, Rafiullah, vertelde persbureau AFP dat de aardbeving hem bewusteloos had geslagen. "Toen ik weer bij bewustzijn kwam, haalde ik twee van mijn zonen tevoorschijn", zei hij. Zijn jongste jongen, ongeveer een jaar oud, was geraakt door een houten balk en is overleden.

Het gebied heeft ook een groot aantal kolenmijnen die kwetsbaar zijn voor instorting en er zijn berichten dat er minstens één zwaar is getroffen.

Lokale functionarissen vertelden media ongeveer 150 mensen gewond zouden zijn geraakt, van wie sommigen in kritieke toestand door legerhelikopters naar het ziekenhuis in Quetta zijn gebracht.

Mensen verzamelen zich buiten een ziekenhuis na een aardbeving in Harnai, Balochistan, Pakistan. (Videostill QuettaVoice)

Anderen werden op brancards behandeld door medici die telefoons als fakkels gebruikten, meldde Reuters.

Honderden mensen zijn dakloos geworden na het instorten van de lemen huizen.

Dorpsbewoner Rahamatullah vertelde AFP dat een naschok ongeveer twee uur na de grote aardbeving toesloeg en "niemand durfde zijn huis binnen te gaan... mensen bleven de rest van de nacht buiten hun huis".

Zaman Shah zei: "Ik ben 65 jaar oud, maar ik heb nog nooit zo'n schok meegemaakt. Het was zo destructief, iedereen rende hun huis uit en bad tot God."

Premier Khan stuurde zijn condoleances via Twitter en zei dat hij onmiddellijke noodhulp had opgedragen en "tijdige hulp en compensatie" zou bieden.

Vanochtend waren er al begrafenissen in kleine bergdorpjes en het is onduidelijk of het dodental verder kan oplopen.

Pakistan strekt zich uit over de grens waar de Indiase en Euraziatische tektonische platen elkaar ontmoeten, waardoor het land vatbaar is voor aardbevingen.

In oktober 2015 kwamen bij een aardbeving met een kracht van 7,5 op de schaal van Richter in Pakistan en Afghanistan bijna 400 mensen om het leven in ruig terrein dat de hulpverlening belemmerde.

Het land werd op 8 oktober 2005 ook getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,6 op de schaal van Richter, waarbij meer dan 73.000 mensen omkwamen en ongeveer 3,5 miljoen mensen dakloos werden, voornamelijk in het door Pakistan gecontroleerde Kashmir.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May