Winkelier die op agressieve man schoot, in vrijheid gesteld
07 Oct 2021, 01:28
foto


De rechter-commissaris (rc) heeft de winkelier Jianlui Y. woensdag in vrijheid gesteld, omdat zij vindt dat de man zich heeft verdedigd in zijn winkel op 13 september. Jianlui Y. schoot op een man die omstreeks drie uur ’s ochtend tegen het dievenijzer van zijn pand sloeg.
 
De man had geen keus en zag zich genoodzaakt om zichzelf en zijn vrouw tegen het onmiddellijk dreigend gevaar (ogenblikkelijke wederrechtelijke aanranding) van de belager, te beschermen. Hij nam zijn jachtgeweer om de belager af te schrikken en hem op afstand te houden. Helaas ging het jachtgeweer af en werd de belager in zijn zij geraakt. De rc zegt dat er met succes een beroep is gedaan op een rechtvaardigingsgrond op grond van artikel 65 Wetboek van Strafrecht. Jianlui Y. hoefde niet te wachten totdat het de belager was gelukt om de traliedeur open te breken en in het pand te komen.
 
De winkelier was omstreeks drie uur in de ochtend op 13 september in zijn woning bezig kip te roosteren. Hij bezit een winkel waar hij geroosterde kip verkoopt. Op gegeven moment kwam het latere slachtoffer heel agressief nabij het pand van J.Y. en begon heel hard aan het diefijzer te trekken. De winkelier was met zijn vrouw in de woning die heel erg angstig werd. Het geheel was heel eng om te aanschouwen. Hij is het Nederlands noch het Sranan machtig en probeerde zo goed en zo kwaad als het kon de belager op een afstand te houden door in het Sranan te gillen ‘gwe fu dya, gwe fu dya''. Het mocht echter niet baten, het slachtoffer ging onverstoord door met zijn agressieve handelingen door keihard te trekken aan de traliedeur van de woning van J.Y.

Op gegeven moment merkte de winkelier op dat het enige slot op de deur het kennelijk zou begeven, waardoor bij nog banger werd. Hij had namelijk gegronde vrees dat de belager naar binnen zou komen, immers was dat overduidelijk de bedoeling van het slachtoffer, om binnen de woning te komen. De winkelier had geen keus en zag zich genoodzaakt om zichzelf en zijn vrouw tegen het onmiddellijk dreigend gevaar te beschermen.
 
Advocaten Maureen Nibte en Delano Landvreugd deden het verzoek op basis van artikel 54a van het Wetboek van Strafvordering aan de rc voor de invrijheidstelling, welk gehonoreerd is. Zij zeggen dat de winkelier een hardwerkende man is die op een eerlijke wijze zijn brood verdient. In het verzoekschrift staat dat de winkelier uit schrik een jachtgeweer hield tegen de agressieve man op 13 september. Het wapen is ongelukkigerwijs afgegaan en de agressieve man is gewond geraakt. De agressieve man wilde geen opsluiting van de winkelier, maar betaling voor de medische kosten. Hij is nu onvindbaar.
 
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May