Commissaris Kondré heeft spijt van intentieverklaring met ‘Ordening Goudsector’
05 Aug 2011, 06:00
foto


De commissie ‘Ordening Goudsector’ is opgelucht over afspraken rond goudwinning te Maripaston in Para. Donderdag werd een intentieverklaring getekend met drie belangengroepen en Grassalco, die de supervisie zal voeren over het gebied. Gerold Dompig, voorzitter van het management team, noemt het een zware bevalling, maar hij is tevreden over het verloop van het proces. Enkele uren na de ondertekening voelt Commissaris Kondré zich gepakt. Deze groep staat niet meer achter de intentieverklaring.

Orlando King zegt aan Starnieuws dat de groep tot de slotsom is gekomen dat de getekende intentie niet in haar voordeel is. Na een vergadering met de achterban is afgesproken dat vanmorgen de mensen hun misnoegen zullen uiten op het kantoor van de commissie ‘Ordening Goudsector’. De groep zegt dat ze onder druk haar handtekening heeft geplaatst, maar intussen er spijt van heeft. Dompig bevestigt tegenover Starnieuws dat niet eenieder tevreden is over de inhoud, maar dat uiteindelijk wel is getekend. "Dit is vrijwillig gebeurd", zegt hij.

Proces vooraf
Volgens King hebben zij veel moeten inleveren en er zijn zware voorwaarden gesteld, waarmee zij niet kunnen instemmen. Dat er toch is getekend is volgens hem te wijten aan de manier waarop de commissie de zaak heeft overgebracht en de snelheid waarmee het proces is gegaan. “Integendeel!”, zegt Dompig “er is een lang proces vooraf gaan aan de ondertekening. De belangengroepen is de ruimte gelaten eerst met elkaar tot een vergelijk te komen. Toen dat niet lukte hebben wij verder leiding gegeven aan de zaak’.

Commissaris Kondré zegt dat het aantal personen dat geregistreerd gaat worden veel minder zal zijn dan de personen die deelnamen aan de goudwinningsactiviteiten in het gebied. De groep vindt dat teveel goud betaald moet worden aan Grassalco. De mensen vinden dat ze er bekaaid van afkomen. Ook de locatie die aangewezen is, zou veel minder goud bevatten. Commissaris Kondré voelt zich benadeeld.

Model uitgewerkt
Dompig legt uit dat er eerst met de belangengroepen is gesproken. Het gaat om de Inheemse groep Pikin Saron, met daarin ook de dorpen Matta en Bigi Poika, de Marrongroep van Commissaris Kondré, Matakriki en omgeving en als derde N.V.Takt en bijbehorende groepen. Deze groepen zijn eerder aangetroffen als illegale goudzoekers in het gebied. “Wij hebben gemeend de mensen niet brodeloos te maken en af te houden van hun activiteiten. Wij hebben een model met hen uitgewerkt”, stelt Dompig.

Het is de bedoeling dat tussen nu en eind augustus een definitieve overeenkomst wordt getekend tussen partijen en ook de concessierechten over de gebieden aan staatsbedrijf Grassalco worden gegeven.

De intentieverklaring houdt in dat niet een percentage, maar een vaste hoeveelheid van het gewonnen goud wordt afgestaan aan Grassalco. Een deel hiervan wordt gestopt in een ontwikkelingsfonds voor de dorpen. Een ander deel van de waarde is bestemd voor onkostenvergoeding, logistieke en materiële kosten van Grassalco, als concessie- en toezichthouder.


Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May