Afghanistan kan stroomrekening niet betalen, vraagt VN hulp
06 Oct 2021, 21:21
foto
De Taliban-regering heeft buurlanden gevraagd de stroomvoorziening niet af te sluiten. (Getty Images)


Het Afghaanse staatsenergiebedrijf heeft een beroep gedaan op een door de Verenigde Naties geleide missie om US$ 90 miljoen te geven om onbetaalde rekeningen aan Centraal-Aziatische leveranciers te betalen. Daarmee wil het bedrijf voorkomen dat de elektriciteit voor het land wordt afgesneden, aangezien de betalingstermijn van drie maanden is verstreken.

Sinds de Taliban vanaf half augustus de controle over Afghanistan overnamen, zijn er geen elektriciteitsrekeningen betaald aan de buurlanden die in ongeveer 78% van hun elektriciteitsbehoefte voorzien. Dit vormt een ander probleem voor een nieuwe regering die worstelt met een geldschaarste in de economie, deels doordat de VS en andere bondgenoten de overzeese reserves van het land hebben bevroren.

Afghanistan betaalt gewoonlijk in totaal US$ 20 miljoen tot US$ 25 miljoen per maand aan Oezbekistan, Tadzjikistan, Turkmenistan en Iran. Nu zijn ​​de niet-betaalde rekeningen opgelopen tot US$ 62 miljoen, zei Safiullah Ahmadzai, waarnemend CEO van Da Afghanistan Breshna Sherkat, woensdag. Deze landen kunnen de stroomvoorziening "op elk moment dat ze willen afsluiten", voegde hij eraan toe.

"We hebben de UNAMA in Kabul gevraagd om de bevolking van Afghanistan te helpen de stroomleveranciers van het land te betalen als onderdeel van hun humanitaire hulp", zei Ahmadzai telefonisch, verwijzend naar de hulpmissie van de Verenigde Naties in Afghanistan. Hij zei dat er ongeveer US$ 90 miljoen van de missie werd gevraagd, aangezien de onbetaalde rekeningen binnen een week zullen oplopen tot ongeveer US$ 85 miljoen. De VN-missie heeft nog niet op dat verzoek gereageerd, zei Ahmadzai.

Momenteel zijn er geen significante stroomonderbrekingen in Kabul of elders in Afghanistan. Ahmadzai zei dat slechts 38% van de 38 miljoen mensen in Afghanistan momenteel toegang heeft tot elektriciteit.

De Taliban-regering wil de elektriciteitsrekeningen betalen en heeft buurlanden opgeroepen om de stroomvoorziening niet af te sluiten, zei Bilal Karimi, een woordvoerder van de groep. "We hebben een goede relatie met hen en we verwachten niet dat ze zullen stoppen ons van stroom te voorzien", voegde hij eraan toe.

Toen de Taliban aan de macht kwamen in de nasleep van de terugtrekking van de VS uit Afghanistan, had het staatsbedrijf moeite om de betaling van consumenten te innen vanwege de veiligheidssituatie en de sombere economische omstandigheden.

Stroomstoringen komen vaak voor in Afghanistan, zelfs toen de door de VS gesteunde regering aan de macht was. De Taliban zijn gedeeltelijk verantwoordelijk voor de situatie toen ze vorig jaar zendmasten aanvielen, waardoor in Kabul stroomstoringen werden veroorzaakt.

Afghanistan heeft jaarlijks ongeveer 1.600 megawatt aan stroom nodig. Ahmadzai zei dat de binnenlandse energiebronnen van Afghanistan, waaronder waterkrachtcentrales, zonnepanelen en fossiele brandstoffen, in ongeveer 22% van de behoeften van het land voorzien.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May