Eén op de tien kinderen heeft te maken met fysiek geweld
05 Aug 2011, 03:00
foto


Geweld tegen kinderen in Suriname is zorgwekkend. Kinderen hebben thuis en in instellingen te maken met geweld. Bij één op de tien kinderen wordt fysiek geweld door een gezinslid gepleegd. Kinderen worden onnodig geplaatst in weeshuizen en internaten, waarbinnen het risico groter is op discriminatie, onvoldoende zorg, geweld, misbruik en uitbuiting.

Dit staat in het rapport ‘de situatie analyse van kinderrechten in Suriname’, gepresenteerd door het Kinderfonds van de Verenigde Naties (Unicef) en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het rapport is een update over de voortgang die geboekt is in het nakomen van de kinderrechten. Deze analyse heeft te maken met de Millennium doelstellingen, de Conventie van Kinderrechten en het verdrag over de uitbanning van alle vormen van discriminatie van vrouwen. In het rapport zijn ook de problemen geïdentificeerd die moeten leiden tot vervolgacties om de vereiste extra vooruitgang te boeken in de komende maanden en jaren.

Vier rechten
De analyse is gericht op de vier hoekstenen van de Conventie van Kinderrechten.
Vanuit het oogpunt van het recht om te overleven, belicht de publicatie een aantal successen in de gezondheidssector, zoals de nieuwe nationale protocollen voor de preventie van hiv-transmissie van moeder op kind. De stijging van de niet-overdraagbare ziekten en de toename van tabak en alcohol gebruik door jongeren moet worden aangepakt.

Water en sanitaire voorzieningen moeten verbeteren. In stedelijke gebieden heeft 97% van de bevolking toegang tot verbeterde drinkwaterbronnen in vergelijking met slechts 45% in het binnenland. Met de ontwikkeling van een nieuw plan voor de gezondheidssector en een Meerjaren Ontwikkelingsprogramma is de verwachting dat een deel van de problemen ter hand genomen zal worden.

Nieuwe hiv-infecties zijn het hoogst bij jongeren tussen de 25 en 29 jaar (2008), waarbij meisjes en jonge vrouwen onevenredig zwaar getroffen zijn. Vanuit dat oogpunt is preventief onderwijs in scholen geïdentificeerd als een prioriteit, evenals het geven van voorlichting aan jongeren die niet meer naar school gaan.

Over onderwijs wordt in het verslag de nadruk gelegd op de geografische verschillen waarbij, vooral bij de kinderen uit het binnenland ver onder de beoogde doelstelling liggen. Ook op het gebied van het recht van kinderen op bescherming, komt het huwelijk van minderjarigen voor als een van de meest voorkomende vormen van seksueel misbruik en uitbuiting van vrouwen in de leeftijd van 15 tot 19 jaar. Om een betere bescherming aan kinderen te geven zullen deze maand nog ‘kinderwetten’ behandeld worden in De Nationale Assemblee. Dit heeft assembleevoorzitter Jennifer Simons reeds aangekondigd.

Gerichte acties
Over het recht van kinderen tot participatie, is een positieve ontwikkeling bereikt met de goedkeuring van een wet over het recht van kinderen om gehoord te worden in rechtszaken. Professionals die met kinderen werken worden regelmatig getraind om de actieve participatie van kinderen te stimuleren. Ook de activiteiten van vroege stimulatie van kinderen, scoren goed. Opgemerkt wordt dat kinderen en jongeren een stem in de politiek hebben met de oprichting van het Nationaal Jeugdparlement. In het rapport worden aanbevelingen gedaan over de vier belangrijkste hoofdstukken.

First Lady, Ingrid Bouterse-Waldring, benadrukte bij de presentatie van het rapport donderdag, het belang van waarborgen van de rechten van kinderen. Unicef-vertegenwoordiger Suleiman Braimoh, wees op de rol van het rapport in het bereiken van de Millennium Development Goals (MDG’s). Het rapport zal ontwikkelingspartners in staat zal stellen, de steun aan de overheid te geven voor systematische acties om de MDG's te bereiken vóór 2015.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May