Olieprijs naar hoogste niveau in bijna drie jaar
05 Oct 2021, 10:26
foto
Een olieopslagtank en pijpleidingapparatuur voor ruwe olie bij de Strategic Petroleum Reserve in Freeport, Texas, VS. (Foto: Reuters)


De termijncontracten voor ruwe Brent-olie bleven dinsdag in de buurt van het hoogste punt in drie jaar, met een Amerikaanse benchmark (ijkpunt) voor ruwe olie die de pieken van 2014 bereikte. Deze beweging in de internationale oliehandel volgde nadat de OPEC+-leveranciersgroep had besloten vast te houden aan een plan voor geleidelijke productieverhoging in plaats van de kranen volledig open te zetten.

Brentolie (de standaard die wereldwijd , buiten de VS, voor olie wordt gebruikt) steeg 51 dollarcent of 0,6% tot US$ 81,77 per vat, na een stijging van 2,5% op maandag. U.S. West Texas Intermediate (WTI) olie (lichte oliesoort) steeg 50 dollarcent of 0,6% tot US$80,98, na een winst van 2,3% in de vorige sessie.

De olieprijzen zijn dit jaar al met meer dan 50% gestegen, een stijging die de inflatoire druk heeft vergroot, waardoor ruwe olieconsumerende landen zoals de Verenigde Staten en India het herstel van de pandemie zullen doen ontsporen.

Ondanks de druk om de productie op te voeren, was OPEC+ bezorgd dat een vierde wereldwijde golf van Covid-19-infecties het herstel van de vraag zou kunnen raken. De Russische vicepremier Alexander Novak zei na de gesprekken dat hij geloofde dat de markt nu in evenwicht is.

"Brent-prijs van meer dan US$ 80 kan helemaal goed aanvoelen, en de stijging van gisteren lijkt misschien overdreven", zeiden PVM-analisten, wijzend op dalende aandelenmarkten en afnemende aanbodtekorten. "Maar de prijzen worden alleen onaangenaam hoog gezien totdat de eerste koudegolf op het noordelijk halfrond arriveert, waardoor er extra vraag ontstaat en nieuwe aankopen worden gedaan."

Ondertussen zijn de voorraden ruwe olie en distillaat in de VS waarschijnlijk vorige week gedaald, volgens een voorlopige peiling van Reuters. Vijf door Reuters ondervraagde analisten schatten gemiddeld dat de voorraden ruwe olie in de week tot 1 oktober met ongeveer 300.000 vaten zijn gedaald.

"Bij afwezigheid van een significante koerswijziging door OPEC+ van haar huidige productieplan, waarvan we nu weten dat dat er niet zal zijn, zal de huidige prijsstijging waarschijnlijk doorgaan", vertelde Reed Blakemore, adjunct-directeur van het Global Energy Center van de Atlantic Council aan Al Jazeera.

OPEC+ is volgens Rystad Energy de meest invloedrijke marktdeelnemer aan de aanbodzijde, die voorspelt dat er wereldwijd nog steeds ongeveer 10 miljoen vaten per dag aan reservecapaciteit voor olieproductie is. OPEC+ heeft de hefboom op 9,2 miljoen vaten per vat.

OPEC+ kwam in juli overeen om de productie tot april elke maand met 400.000 vaten per dag te verhogen om 5,8 miljoen vaten per dag aan bestaande bezuinigingen geleidelijk af te schaffen. Het kartel, geleid door Saudi-Arabië en Rusland, had ermee ingestemd om vaten van de markt te halen nadat de sluiting van COVID-19 de vraag naar ruwe olie in 2020 in wezen had weggevaagd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May