RC honoreert verzoek advocaat in mensenhandelzaak
05 Oct 2021, 08:28
foto


De rechter-commissaris (rc) heeft maandag het verzoek gehonoreerd om Patty-Ann K., die verdacht wordt van mensenhandel op Maripasoela, in vrijheid te stellen. Advocaat Maureen Nibte zegt desgevraagd dat het Openbaar Ministerie deze beslissing heeft gestuit door beroep aan te tekenen. Doordat beroep is aangetekend, blijft Patty-Ann K. nog drie dagen aangehouden.

De rc heeft gemotiveerd dat uit het strafdossier niet is gebleken dat Patty-Ann K. vrouwen heeft geronseld voor commerciële seks. Alle getuigen hebben aangegeven dat zij bij aankomst op Maripasoela meteen zijn begonnen met werkzaamheden onder andere hoofdhaar vlechten en het verzorgen van nagels.

Bij de rc rijst de vraag of de verdachte bewust bezig is geweest vrouwen te ronselen. Volgens hem moet deze vraag ontkennend worden beantwoord, want de vrouwen waren vrij in beweging op Maripasoela en hadden hun telefoons bij zich. Zij hadden vrij contact met de buitenwereld. In optiek van de rc is daarom geen sprake van mensenhandel.
De rc geeft aan dat kennelijk seksueel getinte opmerkingen zijn gemaakt naar de vrouwen toe, maar ze konden hun telefoons blijven behouden en hadden vrijelijk contact met de buitenwereld.

Uit het politionele onderzoek is niet gebleken dat Patty-Ann K. de vrouwen heeft gedwongen of heeft aangezet om commercieel sekswerk te doen. Daarom is de rc van oordeel dat geen dringende noodzaak is voor de continuering van de detentie en er is ook geen onderzoeksbelang. Volgens de rc kunnen de onderzoekhandelingen die door het Openbaar Ministerie zijn aangegeven, normaal plaatsvinden zonder dat de verdachte zich in detentie bevindt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May