Integrale benadering 'Advocatenwet' in oktober
04 Aug 2011, 22:30
foto


Diverse assembleeleden van coalitie en oppositie wezen op fundamentele zaken die aangepakt moeten worden in de 'Advocatenwet'. De regering wilde enkele wijzigingen aanbrengen in het ontwerp, opdat het tuchtcollege zo snel mogelijk kon functioneren. Tijdens de openbare behandeling vanmiddag kwamen steeds meer tegenstrijdigheden boven water, waardoor de regering een schriftelijke nota van wijziging zal indienen.

Assembleevoorzitter Jennifer Simons zei dat van beide kanten steekhoudende argumenten zijn aangedragen, waardoor een integrale benadering nodig is. Anton Paal (Mega Combinatie/NDP) wees erop dat er sprake is van belangenverstrengeling. De deken van de Orde van Advocaten speelt in de wet een te prominente rol. Paal wees erop dat het tuchtcollege de belangen van de burgers moet behartigen. Hij somde tal van zaken op die in strijd met elkaar zijn in het ontwerp en 'de moederwet'.

Ongewenste situaties
Verschillende leden haalden aan dat er veel klachten over advocaten zijn. Er zijn meer dan 150 advocaten. "En er zijn ook zeer slecht functionerende advocaten. Ze nemen geld van hun clienten en zijn daarna vaak niet te spreken", zei André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP). Chandrikapersad Santokhi (Nieuw Front/VHP) zei dat niet alleen repressief maar om preventief toezicht nodig is. Zo kunnen overtredingen worden voorkomen of vroegtijdig aan het licht worden gebracht.

"We kennen situaties als voorschot nemen en niets doen voor zijn cliënt,
meerdere malen niet op de zitting verschijnen en zich ziek melden of zich niet laten vertegenwoordigen door een collega", betoogde Santokhi.
Hij vroeg de regering of advocaten ook geen plicht hebben om hoge honoraria aan te geven bij 'Meldpunt Ongebruikelijke Transacties', zoals de wet het voorschrijft. Hoe is het met geld aannemen van onderwereldfiguren?, wilde Santokhi weten.

Goed functioneren rechtsstaat
Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) zei dat ordening en goed functioneren van de democratie en rechtstaat gewaarborgd moeten worden. "Vandaar dat ik wens te weten of er ook een ander belangrijk onderdeel, namelijk voor de notarissen, geen tuchtcollege kan worden ingesteld", aldus Gajadien.

Misiekaba vroeg zich af als meerdere advocaten weigeren om een zaak aan te nemen, wat er moet gebeuren. Hij merkte op dat tot nu toe geen enkele advocaat Marcel Abena juridisch wil bijstaan. Hij heeft een geval tegen een notaris. De advocaten naar wie hij is gegaan, willen de zaak tegen de notaris niet aannemen. Misiekaba wilde weten wat hiertegen gedaan kan worden. Hij heeft afgestemd met Abena om zijn naam te noemen in het college.

Minister Martin Misiedjan van Justitie en Politie ging akkoord met een integrale behandeling van de 'Advocatenwet'. Hij wil met diverse belanghebbenden van gedachten wisselen en terugkoppelen. Simons verdaagde de vergadering voor onbepaalde tijd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May