Ode!
03 Oct 2021, 12:54
foto


Onderwijs is niet alleen een basis mensenrecht, het is een belangrijk en derhalve onmisbaar onderdeel binnen iedere samenleving. Het is de sleutel die het individu voorbereid op de toekomst door hen de nodige kennis, vaardigheden én attitude bij te brengen. Deze immense taak is weggelegd voor de leerkracht(en)!

Het onderwijs(proces) is vanaf maart 2019 enorm getroffen door de verandering(en) in de wereld als gevolg van de heersende Corona pandemie. De(ze) verandering heeft het onderwijslandschap niet ongeroerd gelaten! Leerkrachten, leerlingen, ouders/verzorgers maar ook de verantwoordelijken voor het onderwijsproces in ons land, zijn sinds corona haar intrede deed, geconfronteerd geworden met allerlei uitdagingen waarop er niet altijd een pasklaar antwoord te vinden was. Met hoognodige aanpassingen die de gezondheid en veiligheid moe(s)ten garanderen, is steeds getracht het onderwijsproces voortgang te laten vinden. Het nieuwe normaal m.b.t. onderwijs is (helaas) niet bij een ieder in goede aarde gevallen. Het behoeft geen betoog dat we in een in digitaal tijdperk leven, echter is het ter beschikking hebben van de nodige (financiële) middelen niet voor een ieder een vanzelfsprekendheid. Velen zijn buiten de boot gevallen omdat zij niet instaat waren te beantwoorden aan de  gewenste digitale 'vereisten'.

Teachers at the heart of education recovery is het thema welke voor dit jaar is uitgekozen bij de viering van World's Teachers Day. In 1994 riep UNESCO 5 oktober uit tot de Internationale Dag van de Leraar. Deze dag is in het leven geroepen als eerbetoon aan hen die de volgende generatie(s) klaarstomen om de maatschappij te dienen. Op deze dag wordt de inzet en waardering van leerkrachten benadrukt en is er bijzondere aandacht voor het onderwijs als belangrijke factor in de maatschappij. Zonder (goed) onderwijs geen (goede) toekomst!

Aan de 'vooravond' van het nieuwe schooljaar,  is het thema een belangrijke. Leerkracht zijn is geen eenvoudige taak, absoluut een uitdaging in deze veranderende wereld. Velen hebben in de afgelopen periode, tijd nog moeite gespaard om hun leerlingen over de streep te trekken. Aan hen deze ode! Het zware beroep dat u uitoefent wordt vaak ondergewaardeerd, u bent vaak een vergeten groep, uw inzet wordt vaak verwaarloosd. Laat u niet ontmoedigden. Onderwijsgevenden zijn (ware) cape-loze helden die 1 keer in het jaar wel de(ze) waardering verdienen voor het prachtig werk dat ze doen: het opleiden van de volwassenen van morgen.

Ode aan jullie!

Nathalie Valpoort
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May