Toestroom Haïtianen verdrijft lokale bevolking Colombia
02 Oct 2021, 18:51
foto
Migranten, voornamelijk Haïtianen, stappen in Necocli, Colombia, in boten die hen naar Acandi zullen brengen, om Panama binnen te komen om hun reis naar de VS voort te zetten. (Foto's: Reuters)


Een toestroom van duizenden, voornamelijk Haïtiaanse migranten, die op zoek zijn naar vervoer naar het noorden richting de Verenigde Staten, duwt de lokale bevolking in de Colombiaanse badplaats Necocli uit hun onderkomen. Verhuurders geven de voorkeur aan migranten die in dollars kunnen betalen, zeggen lokale bewoners.

De stroom van migranten die in de stad wachten op schaarse plaatsen voor boottransport naar de oerwouden van de Darien Gap in Panama, waar smokkelaars groepen te voet naar het noorden leiden, is opgelopen tot 19.000 na het opheffen van de Covid-19-grenssluitingen. Hoewel veel migranten, die weinig geld hebben, in tenten of op het strand van de stad slapen, kunnen anderen overdag kamers huren of huizen delen. Dat heeft tientallen vaste bewoners verdreven.

"De eigenaren van het huis zeiden zonder er woorden aan vuil te maken gewoon dat we zo snel mogelijk moesten verhuizen", zegt dansleraar Yesid Puche. "Vanuit moreel oogpunt is het een beetje triest dat dezelfde mensen uit de stad waar je bent opgegroeid je voor een paar peso's de rug toekeren."

De reis naar het noorden is lang en gevaarlijk voor de Haïtianen. Velen hebben jaren in andere Latijns-Amerikaanse landen zoals Chili en Brazilië doorgebracht, waar sommigen zeggen dat ze racisme hebben ervaren. Gezinnen, waaronder veel jonge kinderen, willen de Verenigde Staten bereiken om betere kansen te zoeken dan in hun thuisland, dat herhaaldelijk is geteisterd door politieke crises en natuurrampen.

Huren aan migranten is voordelig voor de lokale bevolking, vooral te midden van de afschrijving van de Colombiaanse peso met 11% dit jaar. "Het heeft alle basisbehoeften, elektriciteit, water, ze hebben een keuken waar ze hun eten kunnen maken, wat echt anders is dan de onze, en ze hebben een badkamer", zegt Francisco Mejia, wiens familie aan migranten verhuurt voor US$ 6 per persoon .

Zelfs bedrijfspanden krijgen een nieuwe bestemming. "Er zijn ongeveer 100 huizen afgenomen van lokale huurders om ze aan Haïtianen te geven en ongeveer 50 commerciële locaties zijn ook afgenomen of contracten zijn beëindigd om aan Haïtianen te verhuren", zei Necocli's procurator Wilfredo Menco.

VN-agentschappen hebben donderdag landen opgeroepen Haïtianen niet uit te zetten zonder hun behoeften te evalueren en beschermende maatregelen aan te bieden zodat ze legaal kunnen blijven, nadat de Verenigde Staten de afgelopen
weken zo'n 4.000 Haïtianen had uitgezet.


Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May