Reactie op artikel: Vaccinatiedwang en discriminatie; de hysterie
02 Oct 2021, 20:52
foto


Ik las op 30 september een reactie op een eerder artikel verschenen op Starnieuws. De schrijver mr. P.A. Bhagwandin stelt dat ongevaccineerden en gevaccineerden net zo besmettelijk zijn. En baseert daarop zijn volledige betoog. Ik citeer “Ik ga aan die vraag voorbij en beperk mij tot de echte boodschap van het artikel, namelijk dat een gevaccineerde en een ongevaccineerde allebei even besmettelijk zijn”. 

Het probleem is echter dat de schrijver iets over het hoofd ziet. Een gevaccineerde die ondanks het vaccin toch ziek wordt is inderdaad ook besmettelijk. Alleen worden gevaccineerden veel minder vaak ziek. En zullen daardoor als groep veel minder mensen besmetten.

Een uitleg kunt u vinden in dit artikelNo, Vaccinated People Are Not ‘Just as Likely’ to Spread the Coronavirus as Unvaccinated People”.  Het hele betoog berust dus op een foute aanname.

Om die reden heeft het wel degelijk zin om gevaccineerden meer vrijheden te geven. Dit heeft weinig te maken met discriminatie, maar meer te maken met het maatschappelijke belang stellen boven het individuele belang. Iets waar ook vaak een misverstand over bestaat. Er wordt vaak verwezen naar de universele rechten van de mens en het principe van onschendbaarheid van het menselijk lichaam. Diezelfde personen vergeten dat er wettelijk uitzonderingen mogelijk zijn als het maatschappelijke belang hiermee gediend is.

Niet alleen in Suriname, maar ook in andere landen met een lage vaccinatiegraad worden de Covid-19 bedden voor meer dan 90% bezet door ongevaccineerden. Elk bed wat bezet wordt kan dus niet gebruikt worden door mensen met andere ziekten zoals kanker, hartfalen, nierfalen of iets anders. Is het eerlijk om deze mensen zorg te ontzien, terwijl er een gratis vaccin is wat ervoor kan zorgen dat de zorgcapaciteit niet overbelast raakt?

Het is goed dat de discussie wordt gevoerd. Maar vaak berust deze op onjuiste informatie en dat is schadelijk. Mijn oproep is dus om vooral niet te luisteren naar allerlei zich zelfbenoemde deskundigen, maar vertrouw op uw arts. Vertrouw op de wetenschap. Alleen dan komen we samen snel uit deze pandemie en hebben wij onze vrijheid terug en kan de economie weer vlot getrokken worden.

Sjoerd Venema
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May